По 500 паунда в Англия, за да останете вкъщи

Проучванията показват, че много хора пренебрегват инструкциите за самоизолация

По 500 паунда в Англия, за да останете вкъщи | StandartNews.com

Британското правителство обмисля да плаща по 500 паунда на всички в Англия, които са положителни за COVID-19 и трябва да останат под карантина.

Местните медии цитираха политически документ, който според тях показва, че правителството обмисля подобен ход, за да насърчи повече хора да си правят тестове за коронавирус.

Проучванията показват, че много хора пренебрегват инструкциите за самоизолация след контакт с болен. Това е така, защото карантината означава поради неспособност за работа и съответно има финансовото въздействие.

Някои хора с минимална заплата вече получават плащане от 500 паунда ако се самоизолират.

Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от цената на сегашните помощни схеми за плащане, се казва още в документа.

Правителството също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, като предоставя статистически данни от здравеопазването.

Сред другите възможности, които правителството обмисля, са еднократна сума за онези, които са положителни за коронавирус и не могат да работят от вкъщи, на обща стойност до 244 милиона британски лири седмично, или плащане на тези, които печелят под 26 495 британски лири годишно или получават обезщетения, като общата стойност на такъв вид помощ би достигнал 122 милиона паунда на седмица.

Министърът на екологията Джордж Юстис заяви, че е "голямо предизвикателно" за някои хора да се самоизолират, ако имат финансови затруднения и трябва да продължат да работят. "Трябва да обмислим всякакви политики, за да сме сигурни, че хората спазват правилата, имат възможност да спазват правилата и по този начин намаляваме степента на заразяване", каза той за Би Би Си.

В четвъртък вътрешният министър Прити Пател обяви нова глоба от 800 британски лири за тези, които присъстват на домашни партита, като тази санкция се удвоява за повторно нарушение до максимум 6 400 британски лири.

В британската преса също така се съобщава, че правителството не изключва и възможността за удължаването на настоящия локдаун до лятото. На въпрос дали локдаунът може да се наложи да бъде удължено до лятото, министър-председателят Борис Джонсън не изключи подобен ход, като предупреди, че новият вариант на коронавирус е по-заразен. Той добави, че "несъмнено предстоят няколко трудни седмици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай