Сряда,

Платена от олигарх руска частна армия хвърли в ужас ООН

От: Рачо Рачев, сн. илюстративна -
6802
Платена от олигарх руска частна армия хвърли в ужас ООН
A
A
A

Доклад на ООН показва, че Либия е изправена пред сериозна заплаха за сигурността си от страна на чуждестранни бойци и частни военни компании, особено от руската група „Вагнер“, която нарушава международното право, предаде Асошиейтед прес.

Експертите обвиняват също 7 либийски въоръжени групи за систематично използване на незаконно задържане за наказване на предполагаеми противници. Те са пренебрегвали законите на международното право и националното законодателство за гражданските права, включително на закони, забраняващи изтезания.

По-конкретно „мигрантите са изключително уязвими за злоупотреби с човешките права и редовно са обект на заробване, изнасилвания и изтезания“, посочва екипът, подготвил доклада до Съветът за сигурност на ООН, получен вчера от АП.

Богатата на петрол северноафриканска държава потъна в размирици, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали диктатора Муамар Кадафи, който по-късно беше убит. Впоследствие страната беше разделена между съперничещи си правителства – едно на изток, подкрепено от военния командир Халифа Хафтар, и подкрепена от ООН администрация в столицата Триполи. Всяка от страните е подкрепяна от различни милиции и външни сили.

През април 2019 г. Хафтар и неговите сили, подкрепяни от Египет и Обединените арабски емирства, предприеха офанзива в опит да завладеят Триполи. Неговата кампания се провали, след като Турция засили военната си подкрепа за подкрепяното от ООН правителство със стотици войници и хиляди сирийски наемници.

Споразумение за прекратяване на огъня от октомври 2020 г. доведе в началото на февруари 2021 г до споразумение за създаване на преходно правителство, а за 24 декември бяха насрочени избори, които да обединят страната. Гласуването обаче беше отменено и сега Либия е с две правителства и двама либийци, които твърдят, че заемат министър-председателския пост.

Споразумението за прекратяване на огъня призоваваше за бързо изтегляне на всички чуждестранни бойци и наемници, но според авторите на доклада, „има малко достоверни доказателства за каквото и да е широкомащабно изтегляне, извършвано до днешна дата“.

Според доклада, опозиционни групи от Чад действат от Либия, а Хафтар е наел судански бойци. Подкрепяните от Турция сирийски бойци са били виждани от експертите на ООН в правителствени военни лагери в Триполи, докато свързани с Хафтар сирийски бойци действат редом с членовете на групата „Вагнер“ в стратегическия северен град Сирт и близкия Джуфра. Поне 300 от тези сирийци са се върнали у дома и Хафтар не е попълнил редиците с други бойци, се казва в доклада.

Експертите на ООН продължават да проучват разполагането на бойците на „Вагнер“ и прехвърлянето на оръжия и свързани с тях материали в подкрепя на операциите им.

„Вагнер“ се представя като частен изпълнител по договори за военна помощ, а Кремъл отрича всякаква връзка с нея. САЩ обаче сочат като лицето, финансиращо групата, Евгений Пригожин – олигарх, близък до руския президент Владимир Путин.

Докладчиците на ООН пишат, че таблет „Самсунг“, изоставен на бойното поле в Либия от наемник, член на „Вагнер“, който Би Би Си са получили в началото на 2021 г., е автентичен. В него е имало карти за разположението на 35 необозначени противопехотни мини в района Айн Зара, южно от Триполи, който по онова време е бил фронтова линия под контрола на Хафтар, подкрепян от „Вагнер“. За няколко от тези мини никога не е било съобщено, че са поставени в Либия и поради това прехвърлянето им там е в нарушение на оръжейното ембарго на ООН, отбелязват авторите на доклада.

Те са получили и информация за установяването на противотанкови мини в района на позиции, първоначално заемани от „Вагнер“ в южната част на Триполи.

Липсата на маркировка за наличието на противопехотни и противотанкови мини и на предупреждения към цивилни къде в района са поставени, е нарушение на международното хуманитарно право от „Вагнер“.

Таблетът на боец от „Вагнер“ е съдържал също списък с поискано оборудване, включително дронове и танкове, което би нарушило ембаргото, ако те бъдат доставени.

Докладчиците са установили 18 трансфера на оръжие и четири случая на военно обучение в периода март 2021–април 2022 г., в нарушение на оръжейното ембарго на ООН.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички