ПКК спря изтеглянето си от Турция

ПКК спря изтеглянето си от Турция | StandartNews.com

Анкара. Кюрдските екстремисти са спрели изтеглянето си от турска територия, съобщи уебсайт, свързан с екстремистите, като посочи като причина за това неуспеха на турското правителство в изпълняването на стъпките, съгласувани в хода на мирния процес, предаде Би Би Си.

Бойците на Кюрдската работническа партия започнаха да се изтеглят от Турция по-рано тази година. Един от лидерите на политическото крило на екстремистите, Чемил Байък, миналата седмица каза пред същия сайт – „Фират нюз", че правителството не е спазило своята част от споразумението.

Изтеглянето на ПКК бе ключова част от примирието постигнато с Анкара.

Съюзът на кюрдските общности (КСК) обяви, че е преустановено изтеглянето от Турция в Северен Ирак на въоръжените бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), докато правителството не предприеме конкретни мерки за демократизация и за разрешаване на кюрдския проблем в страната, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Уточнява се, че независимо от това ще бъде спазвано обявеното прекратяване на огъня. КСК е организация, създадена от обявената извън закона в Турция ПКК.

Преди няколко дни лидерът на политическото крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) Джемил Байък също обърна внимание, че процесът за намиране на разрешение на кюрдския проблем в Турция е зациклил и предупреди, че в случай на въоръжено нападение над Сирия, кюрдските бойци от ПКК ще се завърнат обратно от Северен Ирак в Турция, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай