Пхенян печели милиони от статуи на диктатори

Пхенян печели милиони от статуи на диктатори | StandartNews.com

Производството на гигантски статуи на диктатори, основно от Африка, е един от най-печелившите бизнеси на Северна Корея, пише британският в. "Дейли мейл". Освен да строи гигантски паметници на собствените си управници, пхенянската компания "Мансудае арт студио" изнася и в чужбина и печели стотици милиони долари от това.

Студиото е основано през 1959 г. в Пхенян и е един от най-големите центрове за създаване на произведения на изкуството в света. В него работят над 4000 души, разделени в 13 отдела - произвеждащи от картини през бронзови скулптури до керамика, дърворезба и др.
Според запознати най-печелившият бизнес е производството на гигантски статуи на световни лидери и диктатори. Компанията е създала паметници на севернокорейските лидери Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. Сред чуждестранните "клиенти" са първият президент на Мозамбик Самора Машел и убитият президент на ДР Конго Лоран Кабила. Твърди се, че във фабриката вече са готови и два паметника на зимбабвийския президент Робърт Мугабе, които ще бъдат издигнати след смъртта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай