Пхенян обяви бойна готовност (ОБЗОР)

Пхенян обяви бойна готовност (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че страната е в "полувоенно" положение заради Южна Корея и нареди армията да влезе в състояние на пълна бойна готовност от 17,00 ч. в петък. Младият севернокорейски лидер направи изявлението, докато председателстваше свиканата спешна среща с Централната военна комисия в страната в четвъртък вечерта, предаде Би Би Си. Същият ден двете страни си размени изстрели на границата, тъй като Пхенян протестира срещу високоговорителите, с които Сеул извършва пропаганда.

В отговор на последните действия министърът на отбраната на Южна Корея Хан Минку заповяда на армията да "дава решителен отпор" на всяка провокация от страна на Севера.

"Сеул ще нанесе безпощадни удари в отговор на всяко нападение от страна на КНДР и отговорността за тези действия ще бъде на Пхенян", се казва в съобщение на военното министерство на Южна Корея. Това се случи, след като Пхенян издаде ултиматум на Сеул да спре пропагандните предавания по границата от събота следобед, които са излъчвани чрез високоговорители в цялата демилитаризирана зона между двете страни. Напрежението на разделения полуостров ескалира в четвъртък, когато Северна Корея изстреля снаряди към Южна Корея в протест срещу пропагандата по границата. Югът от своя страна подложи граничния район на артилерийски обстрел. И двете страни заявиха, че няма жертви или щети на тяхна територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай