Петков на среща с шефа на Евросъвета. Къде?

Шарл Мишел ще посети ключовото североизточно гръцко пристанище Александруполис

Петков на среща с шефа на Евросъвета. Къде? | StandartNews.com

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети във вторник ключовото североизточно гръцко пристанище Александруполис. Той ще е там за откриването на строителството на новия терминал за втечнен природен газ, съобщава гръцката телеграфна агенция, цитирана от БНР.

Терминалът е от стратегическо значение за Балканите, отбелязва гръцкото издание "Катимерини". Откриването ще бъде и в присъствието на министър-председателите на Гърция, България и Северна Македония, на президента на Сърбия и на министрите на енергетиката на четирите страни.

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е от стратегическо значение за диверсифициране на източниците на доставки и за постигане на независимост от руския газ, коментира още "Катимерини".

Според изданието десетки компании от съседните на Гърция страни бързат да резервират капацитет в станцията, чието откриване е планирано за 2023 г., както и производители на газ, които се интересуват от продажба на газ на Балканите.

С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала. Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км.

Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай