Сряда,

Петков на среща с шефа на Евросъвета. Къде?

От: Агенция Стандарт -
1108
Петков на среща с шефа на Евросъвета. Къде?
A
A
A

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети във вторник ключовото североизточно гръцко пристанище Александруполис. Той ще е там за откриването на строителството на новия терминал за втечнен природен газ, съобщава гръцката телеграфна агенция, цитирана от БНР.

Терминалът е от стратегическо значение за Балканите, отбелязва гръцкото издание "Катимерини". Откриването ще бъде и в присъствието на министър-председателите на Гърция, България и Северна Македония, на президента на Сърбия и на министрите на енергетиката на четирите страни.

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е от стратегическо значение за диверсифициране на източниците на доставки и за постигане на независимост от руския газ, коментира още "Катимерини".

Според изданието десетки компании от съседните на Гърция страни бързат да резервират капацитет в станцията, чието откриване е планирано за 2023 г., както и производители на газ, които се интересуват от продажба на газ на Балканите.

С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала. Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км.

Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички