ПЕС: Brexit ще отвори кутията на Пандора

ПЕС: Brexit ще отвори кутията на Пандора | StandartNews.com

Великобритания ще загуби от вот за напускане на ЕС, предупреди соцлидерът Сергей Станишев

Броени дни преди референдума във Великобритания за излизне от ЕС дебатът за ползите и вредите от потенциален негативен вот става все по-разгорещен. Самите британци са "на кантар" - последните проучвания показват, че двата лагера "за" и "против" ЕС са съвсем близки като проценти. Със своя позиция по темата се включи и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Всеки референдум е една кутия на Пандора, черна кутия - не знаеш какво ще излезе от нея", коментира пред български журналисти в Брюксел той.

"Очевидно е, че всякаква логика - и социална, и икономическа, сочи Англия за един от големите печеливши от ЕС. Големите печеливши са силните икономики. Англия и Германия се смятат за донори към европейския бюджет и са такива, но като икономики са големите печеливши, защото имат достъп с тези експортно ориентирани икономики до един гигантски пазар", заяви Станишев. И даде пример: "Това са 500 милиона потребители, ти си силният, ти продаваш продукти, ти създаваш работна ръка".

Според Станишев при излизане от ЕС цяла Великобритания ще загуби не само в отделни сектори.

"Фермерите ще бъдат първите губещи, ако референдумът наложи излизане от ЕС. Хубаво е човек като гласува за нещо, да знае какво може да загуби. Последиците за Великобритания ще бъдат много тежки", предположи лидерът на европейските социалисти.

При сценарий с негативен вот той прогнозира и допълнителни проблеми: "Най-закономерно е, ако Brexit се случи, на другия ден Шотландия да каже: Искаме вътре". Надявам се не само здравият разум, но и инстинктът да надделее. Гаранции няма, трябва да уважим вота на британците и последиците от това и за тях, и за ЕС".

"Във всички случаи, трябва една по-цялостна дискусия за бъдещето на ЕС. Ние ще се борим като семейство да бъде Европа, която да е солидарна и социална", изтъкна Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай