ПЕС преизбра Станишев за лидер

Българинът с 84% подкрепа, обяви война на арогантната десница и популистите

ПЕС преизбра Станишев за лидер | StandartNews.com

Партията на европейските социалисти (ПЕС) преизбра Сергей Станишев за свой лидер на своя 11-и конгрес на леви в  Лисабон. С голямо мнозинство - 84% "за", 9% "въздържали се" и 7% "против", делегатите гласуваха за трети пореден път доверие на българина преди евроизборите догодина.

 В емоционална реч новият стар лидер очерта като заплахи пред Европа популистите и арогантната десница и постави за цел на левицата да има водеща роля за сформиране на следващото мнозинство в Европарламента.

"Да върнем социална Европа!", гласи основното политическо послание на конгреса. В кампанията социалистите ще поставят акцент върху социалната политика, икономиката, работните места и равенството на хората. Сергей Станишев смята, че могат да постигнат добри резултати.

"Това, което целим, е широк алианс на прогресивни проевропейски сили, в които ние ще бъдем една от най-големите. И ще водим разговори с всички, които искат да запазят Европа, но да я променят. Ние не сме против Европа на статуквото, а за всички, които искат да запазят Европа", заяви новият-стар президент на ПЕС Сергей Станишев и добави, че следващата седмица Европарламентът ще гласува неговия доклад за членство на България в Шенген по всички граници: "България и Румъния са изпълнили ангажиментите, спрете двойните стандарти. Това, което правите подкопава доверието в Европейския съюз".

Делегатите на БСП на конгреса бяха единни, че подкрепят Сергей Станишев за трети мандат начело на ПЕС, въпреки че Корнелия Нинова не дойде на конгреса заради намерението на ПЕС да подкрепи Истанбулската конвенция и пакта на ООН за миграцията. "Ние сме тук да подкрепим Станишев за неговия трети мандат. Това е едно уникално постижение. Цялата делегация на БСП с радост ще гласува за него. Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Тя е подкрепата на цялата партия", заяви Кирил Добрев.

 Деница Златева пък подчерта, че партията подкрепя и кандидатурата на Франс Тимерманс за шеф на Европейската комисия. Холандецът е изборът на ПЕС за бъдещ председател на ЕК и в събота той ще бъде излъчен официално за поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай