Пендаровски зарадва българите. Какво рискува Македония

Пендаровски не подкрепя референдум, който да прекрати договора с България

Пендаровски зарадва българите. Какво рискува Македония | StandartNews.com

Македонският президент Стево Пендаровски заяви, че не подкрепя референдум, който да прекрати Договора за добросъседство с България, защото това би спряло европейската интеграция на страната.

„Ако оспорите или се опитате да оспорите чрез референдум двустранния договор с България е все едно някой да ви каже, че можете да оспорите или отмените чрез референдум договора от Преспа с Гърция и да останете член на НАТО - това е невъзможно. Нека не си правим илюзии, двустранните споразумения със съседите и добросъседските отношения, както ги наричат ​​в ЕС, винаги са били една от ключовите предпоставки за интеграцията на всяка държава не само от този регион, но и от целия посткомунистически свят след 1990 г.”, каза Пендаровски в отговор на репортерски въпрос на пресконференция със словашкия президент Зузана Чапутова, която бе на посещение в Република Северна Македония. 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ стартира процедура по гражданска инициатива за събиране на подписи за свикване на задължителен референдум. Въпросът на референдума се отнася до Договора за добросъседство с България, сключен от тогавашните премиери Зоран Заев и Бойко Борисов, който според ВМРО-ДПМНЕ „е източникът и началото на всички проблеми за Република Северна Македония”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай