Пекин ограничава продажбите на коли заради замърсяването

Пекин ограничава продажбите на коли заради замърсяването | StandartNews.com

Шанхай. Столицата на Китай, Пекин, известен с гъстия си смог и тежък трафик, ще намали квотите си за продажби на нови градски автомобили с близо 40 на сто през следващата година, както начин за ограничаване на вредните емисии от превозните средства и намаляване на опасните нива на замърсяване, се казва в съобщение на сайта на градската управа, предаде Ройтерс.

Промяната в политиката дава по-голяма подкрепа за нови, по-чисти автомобили и може да засили решимостта на чужди производители на автомобили "да ускорят растежа си в по-малко пренаселените градове на Китай".

През последния месец, високи нива на замърсяване принудиха Китай да затвори почти напълно североизточния град Харбин, голям градски център с население от 11 милиона.

През следващите четири години Пекин ще издава 150 000 нови регистрационни номера годишно, в сравнение с 240 000 всяка година до сега. Купувачите на автомобили трябва да имат регистрационни номера преди да могат да управляват по китайските пътища.

Това означава, че продажбите на нови автомобили през периода 2014-2017 ще бъдат ограничени до 600 000 единици, по-малко от продажбите на превозни средства само през 2010 г.

В допълнение, правителството ще отпусне по-голяма част от регистрационни номера всяка година за купувачите на превозни средства, които се нуждаят от по-ниски количества бензин или използват алтернативни източници на енергия. От това може да се възползват производители на електрически автомобили като BYD Co.

Броят на номера за тези превозни средства ще се утрои от 20 000 през 2014 г., до 60 000 през 2017 г., което представлява 40% от общиата квота за тази година.

Китай вече предприе редица мерки, за да се облекчи натовареността на движението и за почистването на въздуха и водата, тъй като замърсяването на околната среда се превръща в източник на социално напрежение. Но нито една от тях не е имала особен успех.

Продажбите на нови автомобили в момента са ограничени в четири града в Китай - Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Жиянг - където купувачите на коли наддават за регистрационни номера чрез търгове и томболи.

Китай планира да ограничи продажбите на превозни средства в още осем града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай