Патриарх обвини гейовете за COVID-19 и се разболя

91-годишният църковен водач е един от най-видните религиозни лидери в Украйна

Патриарх обвини гейовете за COVID-19 и се разболя | StandartNews.com

Филарет - почетният патриарх на Православната църква на Украйна, е в болница, след като е дал положителен тест за болестта, предаде bg-voice.com.

91-годишният църковен водач е един от най-видните религиозни лидери в Украйна и е събрал около 15 милиона последователи онлайн.

Неговите коментари относно причините за избухването на Covid-19 предизвикаха възмущение от ЛГБТ групи, които изразиха загриженост относно „вредните му изявления“.

Филарет каза в телевизионно интервю през март, че коронавируса е „Божието наказание за греховете на хората, греховността на човечеството. Преди всичко имам предвид еднополовите бракове“.

Когато бяха попитани за изявленията му за гей бракове, представителите на Филарет настояха, че възгледите му са „в съответствие с украинските закони“.

В изявление на пресслужбата на Патриаршията се казва: „Като глава на църквата и като човек, Патриархът има свободата да изразява своите възгледи, които се основават на морала“.

„Патриаршията си запази правото да предяви насрещни искове срещу онези, които се стремят да злоупотребяват със съдебната система, за да посегнат на традиционните украински семейни ценности.“

Еднополовите бракове все още са незаконни в Украйна, а хомофобията е широко разпространена в страната.

На 20 юни миналата година бившият Киевски митрополит Филарет (Денисенко) проведе събор, на който той заяви, че възстановява т. нар. Киевска патриаршия. Така той бе провъзгласен за почетен патриарх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай