Париж бори жегите с повече зеленина

Кметството смята да разшири зелените площи с 30 хектара, както и да обособи 100 хектара озеленени стени и фасади

Париж бори жегите с повече зеленина | StandartNews.com

За да се справят в бъдеще с жегите, които тази година бяха нетипични за края на юни в Париж, общинарите във френската столица предвиждат да се увеличи зеленината и да се намали асфалтът, пише в. „Фигаро”, цитиран от bтв.

Властите оценяват три типа нови пътни настилки, които са по-светли и промокаеми. Така покачването на температурите на пътното платно при големи горещини ще бъде ограничено.

Кметството възнамерява да разшири зелените площи с 30 допълните хектара, както и да обособи 100 хектара озеленени стени и фасади. Плановете включват и отделянето на 30 хектара площи за градско земеделие.

Ще бъдат създанени и така наречените гори, които да допълват вече съществуващите паркове и градини. В тях ще бъде докарана почва и ще бъдат засадени високи дървета. Операцията ще струва няколко милиона евро, но резултатът ще е истинско разхлаждане, обясняват от властите.

Дворовете на училищата пък ще бъдат превърнати в истински оазиси със сянка и вода. Те ще бъдат отворени за всички в летните горещини. Въпросният експеримент ще се извърши в 10 училища през 2020 г.

Ще бъдат обособени и 41 охладени зали из цял Париж. Те ще са предназначени за по-възрастните жители над 75-годишна възраст, както и за бездомниците, които също много страдат от жегите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай