Парагвай с президент мултимилионер

Хорацио Картес се отказа от заплата в полза на болница

Парагвай с президент мултимилионер | StandartNews.com

Асунсион. Богат ли си, ама много богат, не е трудно да влезеш във властта, та дори и да станеш президент. Неотдавна мултимилионерът Хорацио Картес стана президент на Парагвай, една от най-бедните държави в Латинска Америка.

Кандидатурата му издигна дясната партия "Колорадо", известна в миналото с подкрепата си за военния режим в страната. А един от главните му съветници, чилиецът Франсиско Куадра, е бил преди време част от правителството на чилийския диктатор Аугусто Пиночет. Младоликият и харизматичен президент е един от най-богатите хора в страната, чието название произлиза от името на изконните й обитатели - индианците гуарани. Бизнесът на успешния бизнесмен и собственик на футболния клуб "Либертад", станал президент на Парагвай за следващите пет години, се простира от тютюневата промишленост и търговия до газираните напитки, като обхваща над 20 компании. Лайтмотив в предизборната му кампания бе обещанието, че ще води война срещу бедността, която мъчи 40 процента от перуанците. Той обеща повече работни места. Картес, който общо взето е новак в политиката, заяви, че не е дошъл на власт, за да прави кариера или за да става богат. "Аз съм тук, за да служа на хората, да подобря бъдещето на новите поколения и да опазя нашата идентичност на свободен, независим и суверенен народ", каза Картес.

За да потвърди твърдението си, той се отказа от заплатата по 10 000 долара на месец. Дари я за целия си петгодишен мандат на енорията Сан Рафаел, която издържа клиника в Асунсион за пациенти в краен стадий на болестта и за болни деца. Той поднесе и друга изненада, като състави правителство от експерти, а не от политици, макар че с тази инициатива разгневи неговата партия "Колорадо". Картес обеща да въведе нови технологии, чрез които действията на министрите ще станат "прозрачни" за обществеността. Обеща също радикални реформи в сигурността, образованието и здравеопазването.

Първите дни в президентския офис на Хорацио Картес съвпаднаха с една семейна неприятност. Медиите съобщиха, че през юли чичо му Хуан Виверос Картес е арестуван в Уругвай за нерегламентиран полет с малък самолет, с който пренасял дрога. Сега парагвайските власти изискват екстрадирането му и уверяват, че ще бъде изправен пред съда без оглед на роднинските му връзки с президента.

И племенникът на президента Хорацио Картес в миналото е имал вземане-даване с правосъдието. През 1989 г. той бил осъден за финансови машинации, но присъдата била преразгледана и отменена. През 2000 г. полицията задържа в района на неговото имение самолет с марихуана и кокаин. Картес обаче избегнал наказанието, твърдейки че самолетът е кацнал аварийно в имота му и той няма нищо общо с това. В Парагвай тези скандални история се знаят, но въпреки това избирателите предпочетоха за президент Картес пред Ерфайн Алегре от Либералната партия.

Картес е в политиката едва от 3 години, но има талант на отличен популист и напипва точно пулса на мнозинството. В радиоинтервю по време на предизборната надпревара той каза, че идеята за гей бракове го навежда на мисълта за края на света. И спечели точки, защото общо взето повечето парагвайци мислят така. "Искам да бъда президент на всички парагвайци и да поведа родината по нов път", каза със сълзи на очи развълнуваният след убедителната си победа в изборите Картес. Кой знае, може пък парагвайският експеримент с президент мултимилионер да се окаже успешен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай