Папата се поклони пред Торинската плащаница

Папата се поклони пред Торинската плащаница | StandartNews.com

Папа Франциск днес е на поклонение на християнска светиня – Торинската плащеница, която се показва за пръв път за последните пет години. От 19 април до 24 юни знаменитата ленена тъкан, в която според църковното предание е било обгърнато тялото на Христос, е изложена в главния католически грам на града. За последен път плащеницата бе показана в продължение на 40 дни през пролетта на 2010 г., предава БГНЕС.

Главата на римо-католическата църква пристигна в главния град на Пиемонт Торино със самолет на италианските ВВС, предаде АФП. В програмата му са включени религиозна служба, среща с младежи, инвалиди и с местното духовенство.

Двудневната му визита започна със среща с работници и фермери – представители на света на труда в Пиемонт. В обръщението си папата специално се спря на съдбата на имигрантите, прогонени от страните си от икономически трудности и превърнати в стока, като осъди косвено демонстрациите на отхвърляне на нежелателните чужденци, особено в северна Италия в момент, когато в Европейския съюз има разногласия за приема им.

Макар имиграцията да засилва икономическата конкуренция, те не могат да бъдат обвинявани за това, защото са жертва на несправедливостта, на отхвърлянето и на войните. Човешките същества не трябва да бъдат третирани като стока, подчерта папата.

В Торино живеещите в абсолютна бедност са 10% от населението. Живеем в общество на отхвърлянето. Изключени са децата, изключени са възрастните хора и вече са изключени и младежите – повече от 40% от младите хора са без работа, подчерта папата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай