Паника в Истанбул, кметът предупреди за гигантска опасност

Известният геолог Джелал Сенгьор призовава хората: Изнасяйте се от центъра на града

Паника в Истанбул, кметът предупреди за гигантска опасност | StandartNews.com

Гражданите на Истанбул са в тревога. Стабилността на сградите не е проверена, а опасността от ново силно земетресение е голяма. Хората се запасяват както могат, в магазините почти не са останали палатки и спални чували, съобщава ARD.

Само на 15 километра от Истанбул, под Мраморно море, се сближават две тектонски плочи: Анадолската и Евразийската. Всяка година те се придвижват с 25 милиметра една към друга, а това води до големи геофизически смущения. В своето движение двете плочи се сблъскват, в резултат от това се натрупва тектонично напрежение, което в един момент избива под формата на земетръс.

Известният геолог Джелал Сенгьор призовава хората: Изнасяйте се от центъра на града!

Кметът на Истанбул също смята, че се надига гигантска опасност. Екрем Имамоглу говори с драматизъм за земетресението, което може да се очаква в един град с около 900 000 постройки – особено като се има предвид, че строителните стандарти често пъти не се спазват.

В Истанбул вече започна мащабна акция по проверка на сградите. Особено трудно е положението в квартал Бакъркьой, където редом с новото строителство има и доста много стари сгради. Екипи на градските служби проверят с помощта на бормашини и измервателни уреди състоянието на старите жилища: съставките и състоянието на бетона, сигурността на трегерите. После екипът издава протокол, съобщи DW.

Всеки истанбулски квартал разполага с убежища, където хората могат да се крият при земетресение. Проблемът обаче се състои в това, че част от тези убежища са твърде малки или пък се намират в силно застрашени квартали – например около Босфора.

Междувременно хората масово купуват стоки, които биха им потрябвали в случай на земетресение. Търговец разказва, че пред неговата сергия редовно се тълпят млади хора, които търсели свирки, челници и най-вече спални чували. Много се търсят и палатките.

Истанбул има разработен план за спешни действия след тежко земетресение. Много хора обаче не вярват, че този план е достатъчен. Критиците припомнят, че и най-добрият план ще се провали, когато срутени сгради блокират улиците и когато не достига площ в скривалищата. Ето защо мнозина жители на Истанбул взимат индивидуални мерки: складират храни и вода, инсталират в дворовете си жилищни контейнери, подготвят си раниците за случай на катастрофа, а в много жилища резервните дрехи и домашната аптечка винаги са под ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай