Паника в Беларус, какви ги вършат Путин и Лукашенко

Опозиционният беларуски лидер Светлана Тихановска поиска помощ от ЕС

Паника в Беларус, какви ги вършат Путин и Лукашенко | StandartNews.com

Опозиционният беларуски лидер Светлана Тихановска поиска повече помощ за Беларус от ЕС. На среща с групата на Европейската народна партия в Европарламента тя заяви, че страната ѝ е окупирана.

"Ситуацията в Беларус стана драматична. Путин и Лукашенко вдигат залозите, те се опитват да повишат и легализират постоянното разгръщане на руски войски на територията на Беларус. И ние трябва да наречем това с истинската дума - окупация. Нашата позиция е ясна - Беларус трябва официално да се оттегли от участието си в руската война. Всеки руски войник трябва да напусне Беларус безусловно, а на всеки, замесен в атаките, да се държи сметка".

"Беларус е част от проблема и той трябва да се реши комплексно. Без свободен Беларус, ще има постоянна заплаха за Украйна и неговите съседи", каза още тя.

В отговор на въпрос дали смята, че войници от Беларус ще се присъединят към руските войски срещу Украйна, тя отговори, че се съмнява това да се случи, съобщи БНР.

"Те нямат готовността и настроението да се бият с украинците. В момента обаче Лукашенко подготвя хората за възможни атаки от Украйна, тоест търси външен враг".

Тихановска обаче допълни, че хората не се боят от съседите си Украйна, Полша и Литва и са наясно, че Лукашенко изпълнява заповед на Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай