Паника. Какво правят руснаците в Турция

Масово откриват банкови сметки в страната

Паника. Какво правят руснаците в Турция | StandartNews.com

"Руската ми банкова карта би трябвало да работи и в Турция, но не функционира", оплаква се 25-годишната Елисавета. Тя е една от хилядите млади руснаци, напуснали страната си. За щастие тя е разполагала с рубли в брой, но е била принудена да ги обмени по неизгоден курс.

Други руски граждани вероятно са носели със себе си евро или долари. Те не са сред богаташите, които също идват, или най-малкото изпращат парите си в Турция.

Замразяването на активите на руските олигарси „предизвика паника сред руските граждани, така че определено има засилено търсене на сигурно убежище“, казва Керим Рота, бивш заместник-директор на турската Akbank. Паниката, за която той говори, по-скоро е само притеснение за онези, които все още не попадат сред санкционираните лица.

Засега те могат свободно да използват парите си. Веднъж попаднали в списъка на санкционираните обаче е възможно повече да нямат достъп до тях. Затова превантивно прехвърлят авоарите си в чужбина.

Турските банки отдавна знаят колко търсено е откриването на сметка при тях. Но те няма да приемат твърде големи суми, смята бившият банков шеф Рота. Под "големи суми" той има предвид еднократни преводи от 50 милиона щатски долара или повече. Причината - при подобни операции би възникнало съмнение за пране на пари.

„По-вероятни са трансферите на по-малки суми - по няколко милиона наведнъж“, казва той. „Затова не очаквам първоначално постъпилите в Турция суми да окажат някакво сериозно влияние. Но с течение на времето, те биха могли да се натрупат и да достигнат общ обем от 10-15 милиарда щатски долара."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай