Четвъртък,

Пандора: Неудобни въпроси за партията на Бо Джо

От: Агенция Стандарт -
221
Пандора: Неудобни въпроси за партията на Бо Джо
A
A
A

Изтеклите документи за офшорни компании повдигнаха неудобни въпроси за управляващата партия на Борис Джонсън във Великобритания относно дарения, правени от един от най-големите спонсори на торите, съпруга на бивш висш руски служител, съобщи BBC.

Любов Чернухина е дарила близо 1,9 млн. паунда на Консервативната партия от 2012 г. насам. Документи от т. нар. „Пандора пейпърс“ показват, че съпругът й Владимир, който има финансови връзки с близки до Кремъл, стои зад нейното лично богатство.

Адвокатите на Чернухина казват, че тя е британски гражданин и е свободна да се разпорежда със собствените си пари по свое усмотрение.

Даренията за торите "отвориха" много правителствени врати пред 48-годишната Чернухина. Нейната щедрост й купи както правото да играе тенис с Борис Джонсън, както и вечеря с Тереза Мей, когато беше премиер. Досега обаче малко се знаеше за произхода на капиталите на Чернухини.

Документите от „Пандора пейпърс“ свързват двойката с три тръста, мрежа от 32 компании и активи в размер на над 100 милиона паунда. Те посочват факта, че източникът на богатството на Чернухина е нейният 52-годишен съпруг: в един от имейлите се казва, че тя е „финансово издържана от съпруга си“, а в другия тя е представена като „домакиня“.

Сред документите е удостоверение за заем за 4 милиона паунда, което офшорната компания на Владимир Чернухин издаде на британската компания на съпругата му. Информацията е събрана от програмата на BBC „Панорама“ съвместно с вестник „Гардиън“ след преглед на материали от „Пандора пейпърс“, до който са получили достъп 650 журналисти от цял свят чрез Международния консорциум по разследваща журналистика (ICIJ). Изтичането на почти 12 милиона файла се оказа едно от най -големите в съвременната история на офшорния бизнес.

На молба да коментира фактите за спонсорите, разкрити благодарение на „Пандора пейпърс“, Борис Джонсън отговори, че всички дарения са надлежно проверени съгласно правилата, установени, когато е бил в опозиция. Правозащитници от Transparency International обаче наричат подобни проверки формалност и казват, че правилата могат лесно да бъдат заобиколени, ако си затворите очите.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички