Пандора: Неудобни въпроси за партията на Бо Джо

Разследват дарения, правени от един от най-големите спонсори на торите

Пандора: Неудобни въпроси за партията на Бо Джо | StandartNews.com

Изтеклите документи за офшорни компании повдигнаха неудобни въпроси за управляващата партия на Борис Джонсън във Великобритания относно дарения, правени от един от най-големите спонсори на торите, съпруга на бивш висш руски служител, съобщи BBC.

Любов Чернухина е дарила близо 1,9 млн. паунда на Консервативната партия от 2012 г. насам. Документи от т. нар. „Пандора пейпърс“ показват, че съпругът й Владимир, който има финансови връзки с близки до Кремъл, стои зад нейното лично богатство.

Адвокатите на Чернухина казват, че тя е британски гражданин и е свободна да се разпорежда със собствените си пари по свое усмотрение.

Даренията за торите "отвориха" много правителствени врати пред 48-годишната Чернухина. Нейната щедрост й купи както правото да играе тенис с Борис Джонсън, както и вечеря с Тереза Мей, когато беше премиер. Досега обаче малко се знаеше за произхода на капиталите на Чернухини.

Документите от „Пандора пейпърс“ свързват двойката с три тръста, мрежа от 32 компании и активи в размер на над 100 милиона паунда. Те посочват факта, че източникът на богатството на Чернухина е нейният 52-годишен съпруг: в един от имейлите се казва, че тя е „финансово издържана от съпруга си“, а в другия тя е представена като „домакиня“.

Сред документите е удостоверение за заем за 4 милиона паунда, което офшорната компания на Владимир Чернухин издаде на британската компания на съпругата му. Информацията е събрана от програмата на BBC „Панорама“ съвместно с вестник „Гардиън“ след преглед на материали от „Пандора пейпърс“, до който са получили достъп 650 журналисти от цял свят чрез Международния консорциум по разследваща журналистика (ICIJ). Изтичането на почти 12 милиона файла се оказа едно от най -големите в съвременната история на офшорния бизнес.

На молба да коментира фактите за спонсорите, разкрити благодарение на „Пандора пейпърс“, Борис Джонсън отговори, че всички дарения са надлежно проверени съгласно правилата, установени, когато е бил в опозиция. Правозащитници от Transparency International обаче наричат подобни проверки формалност и казват, че правилата могат лесно да бъдат заобиколени, ако си затворите очите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай