Палавите политици. Купоните свалиха от власт премиера на Финландия

Порнозвездата Сторми сложи белезници на Тръмп, Марлен се разголи, докато Франция гори

Палавите политици. Купоните свалиха от власт премиера на Финландия | StandartNews.com

Политиците не са това, което бяха. Хората, които управляват могъщи държави и задават посоката на социумите, все по-често ни изненадват с поведение, което доскоро се смяташе за допустимо единствено за "простосмъртните".

Но и електоратите също не са това, което бяха. Те стават все по-апатични към ординарния политически театър, който им показват техните лидери. Все по-малко се вълнуват от речи и обещания и все по-трудно става да бъдат "омагьосани" от пропаганда на някаква идеология. Затова се изискват все по-горещо шоу и все по-големи провокации от страна на политиците, за да привлекат вниманието. Но в името на извесността и властта какво ли не прави човек.

  • Социален министър на корицата на "Плейбой"

Ах, тези французи...

През последните месеци Франция гори в огъня на стачки и протести срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Сблъсъци в Париж между полиция и протестиращи срещу пенсионната реформа -  От деня - БНР Новини

Хората излязоха на улицата, защото държавният глава реши да вдигне минималната пенсионна възраст от 62 на 64 години. В началото митингите бяха мирни, но след като в средата на март правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване, недоволството прерастна в улично насилие. Анархисти от "Черния блок" разбиха витрини на магазини, разрушиха автобусни спирки и разграбиха ресторант "Макдоналдс" в Париж и други градове. Стачкуващи работници с факли блокираха жп линии, спираха влакове и полети на самолети, затваряха се училища. В същото време правозащитници и международни организации осъдиха действията на органите на реда, като обвиниха полицията, че е  употребила прекомерна сила в опит да спре размириците.

И на фона на този апокалипсис какво направи социалният министър? Ами... постъпи напълно по френски - снима се разголена за мъжкото списание "Плейбой" и ще бъде на корицата на броя, който излиза на 8 април. Марлен Скиапа, която беше държавен секретар по въпросите на равенството по време на първия мандат на Макрон (2017/2020 г.), а по-късно заместник-министър по въпросите на гражданството (2020/22 г.), всъщност е облечена във фотосесията, дори в цветовете на френския флаг - на бялата й дреха има шевица в червено и синьо. А в интервюто за списанието защитава множество обществено значими каузи - за свободата на жените, за феминизма, за геьовете, за абортите, секстормоза, екологията, изменението на климата, политиката и литературата. Но въпреки това Марлен си навлече гнева както на своите политически опоненти, така и на колегите си.

Премиерът на страната Елизабет Борн определи решението й да се снима за "Плейбой" като "неподходящо, особено в настоящия период".

Критиките бяха повторени и от депутата на Зелените Сандрин Русо, която също е активистка за правата на жените. Тя каза пред телевизионния канал BFM: "Женските тела трябва да могат да бъдат изложени навсякъде, нямам проблем с това, но има социален контекст".

40-годишната Скиапа обаче е на друго мнение. Тя написа в Twitter: "Защитавам правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и по всяко време време. Във Франция жените са свободни. Независимо дали това дразни ретроградни и лицемерни, или не".

Френски министър се появи на корицата на „Плейбой“ (СНИМКИ) - Свят -  DarikNews.bg

Френският социален министър е била феминистка и писателка, преди да започне кариера в политиката. Докато е министър по въпросите на равенството през 2018 г., Марлен Скиапа внесе законодателство, забраняващо подсвиркванията и пощипванията по улиците, като виновните за подобен тормоз са заплашени да отнесат глоба до 3700 евро. През 2010 г. тя издаде секс наръчник за хора с наднормено тегло. През 2017 г. пък си навлече недоволство заради посещение в така наречената "забранена зона за жени" в Париж.

За редактора на списанието пък Скиапа е политикът, "най-съвместим с редакционната политика на "Плейбой", защото е ангажирана с правата на жените и разбира, че списанието вече не е издание за стари мачовци, а може да бъде инструмент на феминистката кауза.

Скандалът с Марлен не е първият във Франция, свързан с "Плейбой" и политиката.

Още през 1987 г. Пиерет Льо Пен - екссъпруга на създателя на Националния фронт Жан-Мари Льо Пен и майка на Марин Льо Пен, която е най-големият опонент на президента Макрон - се появи много по-предизвикателна и разголена на корицата на мъжкото списание. Тя е облечена като прислужница и на някои от снимките търка пода, а на други лъска ботуши. Защо го направи? За да отмъсти на вече бившия си съпруг, който не плащал издръжка за дъщеря им след развода. Пиерет решила да изкара пари чрез фотосесията, за която получила 400 хиляди франка. Освен това като бонус съсипала кампанията на бившия си мъж, който по това време се е кандидатирал за президент на Франция.

  • Купонясващата Сана

Допреди няколко дни Финландия се гордееше с най-младия министър-председател в света. Изборите на 2 април обаче доведоха до победа на опозиционната Национална коалиционна партия, а Сана Марин, лидер на Социалдемократическата партия, подаде оставка като премиер и става редови депутат. "Ще започна работата си като член на парламента през следващата седмица и се надявам, че ще мога да водя по-спокоен живот", заяви Марин и добави, че няма да се кандидатира за президент. Уточни също, че не е получавала никакви предложения за международни постове.

Сана Марин се оттегля от лидерския пост в Социалдемократическата партия на  Финландия - Европа - БНР Новини

Марин опита да се пребори за още един мандат като лидер на Финландия на изборите в неделя, но нейната партия остана трета след дясната Национална коалиционна партия и националистическата партия "Финландците".

В родината си Марин е олицетворение на модерността, но понякога поведението й става повод за разделение, отбелязва Франс прес. В държава, която цени дискретността, премиерката е наричана "купонясващата Сана". Причината е посещение в нощен клуб, когато е била контактна за ковид. Това се случи през декември 2021 г. Тогава Марин бе разкрита, че е прекарала дълга вечер в дискотека през уикенда, докато се води контактна на заразен с коронавирус, предаде Франс прес. Светско издание публикува нейни снимки, а 36-годишната тогава премиерка се извини. Марин отишла в дискотеката в Хелзинки няколко часа след като финландският министър на външните работи Пека Хависто се оказал заразен с коронавируса.

Премиерката обясни, че антуражът й е казал, че правилата, касаещи коронавируса, не я задължават да се изолира, въпреки че тя е била в контакт със заразен. "Трябваше да проявя повече съобразителност и да проверя отново указанията, които ми бяха дадени. Наистина съжалявам, че не съм разбрала какво трябва да направя", заяви Сана Марин във Фейсбук.

Критиките обаче я засипаха отвсякъде. Допитване на телевизия Ем Ти Ви 3 показа, че две трети от анкетираните смятат, че ходенето й в дискотека при тези обстоятелства е било сериозна грешка. Опозицията я порица, че по време на престоя в дискотеката не е видяла есемес, с който била информирана, че трябва да се самоизолира. Премиерката се оправда, че не го е видяла, защото служебният й телефон е останал у дома й.

Преди да изтече и година от този случай, Сана Марин отново трябваше да се извинява публично. Този път заради снимка, заснета в нейната официална резиденция, на която две жени се целуват по време на парти след рок фестивал. А гърдите им са прикрити с табелка с надпис "Финландия". "Снимката е неуместна и не е трябвало да бъде правена", заяви Марин на пресконференция в Хелзинки с президента Саули Нинистьо.

Преди това пък се разпространиха видеоклипове, на които Марин танцува с приятелки на частно парти. Видеата повдигнаха въпроса дали министър-председателката не е вземала наркотици. Тя отхвърли всички обвинения и си направи тест, резултатът от който беше отрицателен. Запитан на пресконференция дали е направен компромис с държавната сигурност през онази нощ, президентът Нинистьо каза, че "не вярва, че във въпросната нощ се е случило нещо необикновено".

Самата Марин е отгледана от две жени - майка ? и нейната партньорка. Сана е първият човек в семейството, който постъпва в университет. След това бързо се изкачва в йерархията на Социалдемократическата партия. Заради критики за реакцията на правителството при кризата с националната пощенска служба във Финландия, през 2019 г. премиерът Анти Рине се оттегли от поста си, а 34-годишната тогава Марин бе избрана да го замести. По това време Социалдемократическата партия управлява Финландия в коалиция от пет партии.

Дали наследникът на Марин на премиерския пост ще бъде по-разумен? Петери Орпо - News.bg

"В лицето на десноцентристкия лидер Петери Орпо финландските избиратели подкрепиха човек с опит от десетилетия в партийната политика. Орпо убеди избирателите, че финландската икономика е в беда и че той, а не неговата свободолюбива и харчеща с по-широки пръсти съперничка Сана Марин, е стабилната основа, от която Финландия се нуждае", пише Politico. Анализите сочат, че на изборите в неделя победата е отишла при Орпо, защото той дава конкретни отговори на обичайните страхове на хората при нарастващ държавен дълг, макар и по най-обичайния начин - чрез съкращаване на обществени услуги.

  • Арестът стана предизборно шоу на Тръмп

Съвсем очаквано Доналд Тръмп не се призна за виновен тази седмица пред съдията в щата Ню Йорк по 34-те обвинения за фалшифициране на делови документи. Но пък стана първият бивш президент на САЩ в историята, който бе арестуван. Това не беше познатият ни арест със закопчаване с белезници, вкарване в килия, снимки до измерващата ръста скала и пр. В типично негов стил Тръмп си организира арестът му да се превърне в едно голямо шоу, което после да използва, за да отправи политически послания, свързани с кандидатурата му за втори мандат на държавен глава на САЩ през 2024 г.

Тръмп пристигна в Ню Йорк, за да се яви пред съда в Манхатън – Български  новини

От това, което разбрахме от буйните репортажи на електронните медии, Тръмп се запозна с обвиненията, свързани с плащанията на пари за купуване на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс преди президентските избори през 2016 година. Също така по време на краткото задържане на Тръмп са му били взети отпечатъци (това нямаше как да видим в тв репортажите). Медийните фотографи, допуснати в залата на съда в Манхатън, бяха само четирима, но и без тях средствата за масова информация си спретнаха истински панаир за сметка на милиардера.

Като "разочарован и разстроен" описва "Вашингтон пост" Тръмп в Ню Йорк и отбелязва, че след като е бил пуснат на свобода и се е завърнал в имението си Мар-а-Лаго, бившият президент буквално е изригнал в пламенна реч пред свои привърженици. "Той беше в центъра на вниманието, но не и водещ на церемониите, той стоеше почти безмълвен, освен в моментите, когато изрече "невинен" в съда. Само пускаше съобщения, изписани с главни букви в социалната си мрежа", отбелязва вестникът.

Бившият президент пренебрегна молбата на съдията по делото да се въздържа от подстрекателска риторика, като дори се нахвърли върху дъщерята на съдията заради политическите й връзки.

И вечерта в "мрачния за САЩ и тяхната съдебна система ден", както го определи "Гардиън", фаворитът за номинация от Републиканската партия за президентския вот през 2024 г. продължи кампанията си в имението Мар-а-Лаго. Поддръжниците му носеха шапки с надписи "Да направим Америка отново велика" и "Тръмп 2024". Облечен в син костюм, бяла риза и червена вратовръзка и застанал зад трибуна с надпис "Пратете СМС на Тръмп на 88022" сред множество американски знамена, той се представи като политически мъченик.

"Бог да благослови всички вас. Никога не съм мислил, че подобно нещо може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е, че безстрашно защитих нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат", каза Тръмп пред тълпата от ликуващи поддръжници във Флорида. "Страната ни отива по дяволите", констатира той.

Събитията, които стоят в основата на наказателното дело срещу Доналд Тръмп - плащания на пари за потулване на истории за извънбрачни връзки - са се случили преди почти 7 години. Но до евентуален съдебен процес може да мине повече от година. Това увеличава възможността бившият президент на САЩ да бъде изправен пред съдебни заседатели в Манхатън, по време или дори след изборите през ноември 2024 г., чрез които той иска да се върне в Белия дом.

Тръмп е събрал повече от 2 млн. долара за правната си защита, откакто изрази предположенията си на 18 март, че скоро ще бъде арестуван. След обвинението групата за набиране на средства изпрати имейл с молба към поддръжниците му за още дарения.

А след като Тръмп обяви предстоящия си арест, търсенията на името Сторми Даниелс в уебсайта Pornhub скочиха с 22 пъти. Така славата окъпа и звездата от филмите за възрастни.

Сторми Даниълс с първи коментар след като Тръмп беше официално обвинен -  Свят | Vesti.bg

"Доналд Тръмп вече не е недосегаем!" Това бяха думите й след като на политика-милиардер бяха повдигнати 34 различни обвинения, базиращи се до голяма степен на нейни показания.  Красавицата със скандална професия е в центъра на делото срещу Доналд Тръмп. Тя твърди, че взела парите от Тръмп през 2016 г., по време на кандидат-президентската му кампания, за да запази в тайна, че е имала сексуален контакт с него през 2006 година. Той пък отрича аферата и твърди, че не знае нищо за плащането.

Даниелс казва, че когато разбрала за повдигането на обвинения срещу Тръмп, била на езда с коня си, носещ името Изкупление. И смята, че в това има нещо иронично и забавно. Тя казва още, че вложила част от платените й 130 000 долара за закупуване на ремарке за превоз на коне.

Даниелс заявява, че не се бои да се изправи срещу Тръмп в съда, защото го е виждала гол и няма начин той да изглежда по-плашещо, когато е с дрехи. Актрисата обаче признава, че усеща сериозността на ситуацията и потенциалната опасност. Какъвто и да е изходът, той ще предизвика насилие и ще има наранявания и смърт, мистериозно предрича Даниелс.

Звездата от филмите за възрастни гради доходоносна бизнес империя около предполагаемата си сексуална афера с бившия президент Доналд Тръмп. А с хапливите реплики към онези, които я представиха като неморална жена, си спечели и множество почитатели.

Популярността и печалбите й нарастват покрай делото срещу Тръмп. 44-годишната Даниелс е писател, режисьор и медийна личност. Тя стартира собствено телевизионно риалити шоу Spooky Babes, в което претърсва обитавани от духове къщи като "изследовател на паранормални явления". Не се срамува да се възползва от вниманието около връзката й с Тръмп, като посочва, че той е направил същото. Според нея обаче е бил изправен пред много по-малко критики. Първоначално я наричали "златотърсачка", "уличница", "лъжкиня" и какво ли още не. А сега реакцията била най-общо: "Ще те убия".

Сторми Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд, е омъжена за друга звезда от филмите за възрастни, има малка дъщеря и ферма за коне. Детството й е помрачено от сексуално насилие и бедност. Израства в Луизиана със самотна майка, преминава през много трудности. Даниелс казва, че била отличничка и редактор на гимназиалния вестник, когато напуска дома си и започва да се съблича, за да се издържа.

Работи като стрийптизьорка до завършването на гимназия и започва кариерата си във филми за възрастни през 2002 г., според интервюто на Vice News. От сравнително скоро Даниелс получава роли в телевизионни предавания и филми като "40-годишна девственица" и "Позабременяла".

Всъщност сексскандалите не са нещо ново за политическия живот на Америка. Много по-грандиозни бяха разкритията за аферата на стажантката в Белия дом Моника Люински и Бил Клинтън, която се случи докато той бе действащ президент. И макар че през 1998 г. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за импийчмънт на Клинтън, в крайна сметка Сенатът го оправда. А Моника Люински и до днес печели добре от сексаферата си с президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай