Палачът Джон се закани и на свой

Палачът Джон се закани и на свой | StandartNews.com

"Ислямска държава" обезглави втори американец, пак прати послание на Обама

Джихадистите от "Ислямска държава" обезглавиха втори американски журналист в рамките на няколко седмици и се заканиха на британски заложник. Видеото с екзекуцията бе пуснато във вторник вечерта, а в сряда бе потвърдено, че е автентично. Жертвата е журналистът Стивън Сотлоф, отвлечен в Сирия миналата година. Сотлоф бе показан на видеоклипа с обезглавяването на колегата му Джеймс Фоули през август, като още тогава бяха отправени заплахи за живота му.

На последното видео се вижда Сотлоф, облечен в оранжеви затворнически дрехи, на фона на пустиня. Екзекуторът му, както и при случая с Фоули, е в изцяло черни дрехи и с покрито лице. Смята се, че палачът е същия, обезглавил Фоули. За него се предполага, че е от британски произход и е наричан Джон. Преди да убие жертвата си, джихадистът отправя послание към американския президент Барак Обама и кара Сотлоф да прочете съобщение към американските власти, обвиняващо ги за хилядите жертви в Ирак и региона.

"Върнах се, Обама, и се върнах заради твоята арогантна външна политика към "Ислямска държава", заради продължаващите бомбардировки около язовира в Мосул, въпреки нашите сериозно предупреждения. Затова както твоите ракети продължават да удрят нашите хора, така нашият нож ще продължи да реже вратовете на твоите", заявява джихадистът. Той се заканва да постъпи по същия начин и с британец, държан за заложник, чието име не се разкрива по желание на семейството му.

В сряда властите в САЩ и Великобритания потвърдиха, че видеото с екзекуцията е автентично. Самият Обама пък определи убийството като "ужасяващ акт на насилие", но заяви, че САЩ няма да бъдат сплашени от подобни действия. "Каквото и да си мислят, че ще постигнат като убиват невинни американци като Стивън, те вече са се провалили", заяви президентът на САЩ по адрес на джихадистите. Междувременно бе съобщено и че Сотлоф е имал двойно гражданство - американско и израелско, но е успял да скрие израелската си националност от похитителите. Журналистът бил и внук на оцелели от Холокоста.

Обучават джихадисти в албански лагери

В някои части на Албания се обучават хора за терористични акции и джихад в Сирия. Това заяви местният министър на външните работи Дитмир Бушати, цитиран от македонското електронно издание МКД. По думите му Албания е решена да закрие тези лагери. Такива имало и в Косово.

"Албания не отрича, че в някои зони се обучават хора за извършване на терористични атаки, но това не се връзва с религиозната толерантност. Страната работи решително за изолиране на този феномен", добави Бушати.
Американският тв канал Си Ен Ен пък твърди, че Косово е държавата от Източна Европа с най-много джихадисти в Сирия. Броят на косовските албанци, които воюват там, е 100-120 души или 0,006 на сто от чуждите джихадисти. Най-много воюващи в Сирия от европейските страни са от Великобритания, Франция и Холандия.

Ислямистите плашат Путин с война в Кавказ

Джихадистите от "Ислямска държава" отправиха заплахи и към руския президент Владимир Путин задето снабдявал с оръжия сирийския президент Башар Асад, съобщава австрийският в. "Курир".

Наскоро в интернет бил публикуван видеоматериал, в който екстремистите демонстрират руски и германски оръжия. Джихадистите твърдят, че оръжията са били похитени в Сирия. Те показват стари руски изтребители, артилерия и множество ракети. Германските ракети са от типа HOT на някогашния германско-френския производител Euromissile. Тези ракети са били доставени през 1981 г. на правителството на Сирия, което е оборудвало с тях своите военни хеликоптери.

Във видеото джихадистите заплашват руския президент Владимир Путин.

"До Путин: Това са руски самолети, които вие сте продали на Башар Асад. Сега тези самолети ще полетят обратно и ще освободят Чечня и Кавказ", заплашва един от екстремистите.

Москва достави изтребители на сирийския режим на президента Башар ал Асад за последно през юни миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай