"Паднал човек" застава до „Стоящия човек" в Турция

"Паднал човек" застава до „Стоящия човек" в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Нова форма на протест се появи в Турция. Демонстранти лягаха снощи на земята на площад "Таксим", в памет на загиналите по време на бунтовете. Така освен формата "Стоящ човек", вече се прилага и "Паднал човек".

Снощи на площад „Таксим" в Истанбул се проведе поредния протест с участието на много демонстранти за почитане на паметта на убития в парка „Гези" Ехтем Саръсюлюк, предаде телевизионният канал NTV. Протестът продължи около 3 часа, през които демонстрантите насядаха по земята. Беше демонстрирана и новата форма на протест – „Паднал човек" – демонстрантите лягаха символично на земята в памет на загубилите живота си мирни граждани в парка „Гези".

След като бяха направени изказвания голяма част от протестиращите напуснаха площада, някои от тях обаче останаха и продължиха да скандират.

По време на протеста полицията беше взела засилени мерки за сигурност около площада и паметника на него, но не се намеси. След като множеството на площада намаля, полицията се изнесе до пунктовете за ежедневно разположение.

В турската столица Анкара са избухнали нови сблъсъци между протестиращи и полицаи, предаде ИТАР-ТАСС. Както и в предишните дни, размириците са се случили на булевард Дикмен, който отива към центъра на града. Органите на реда са използвали водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите.

Към настоящия момент ситуацията почти се е нормализирала, но протестиращите продължават периодично да замерват полицията с камъни.
Първоначално по улиците излязоха стотици местни жители, които в спокойна обстановка скандираха лозунги, призоваващи за оставка на правителството. Междувременно, групи от провокатори отново са започнали да издигат барикади на булеварда. Те са били подпомогнати от местни жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай