Отвързаха ги: Руските туристи юруш в чужбина

Решението на властите да възобновят полети до Кайро, Дубай и Малдивите увеличи заявките 5 пъти за няколко часа

Отвързаха ги: Руските туристи юруш в чужбина | StandartNews.com

Частичното възстановяване на въздушния трафик между Русия и Египет, ОАЕ и Малдивите вдъхнови местните туристи: те се интересуват активно от обиколки до нови дестинации. Но туроператорите, които са започнали да формират оферти на базата на редовни полети, се опасяват, че пътниците могат да бъдат възпрепятствани от повишената цена на полета. Туристическият бизнес очаква увеличение на броя на полетите до ОАЕ и появата в списъка на разрешените нови дестинации, например Доминиканската република и Куба.

Решението на руските власти да възобновят някои полети до Кайро, Дубай и Малдивите веднага подтикна туристите: според изчисленията на Level.Travel броят на заявките за търсене на обиколки до Египет само за няколко часа се е увеличил петкратно, до ОАЕ и Малдивите - четири пъти. 

ОАЕ, Египет и Малдивите са популярни дестинации за организиран туризъм. По брой изходящи чуждестранни пътувания на руснаци през последната година ОАЕ е на седмо място: страната са посетили 755,1 хиляди туристи. Египет, заедно с Турция, беше най-популярната дестинация за плажна почивка до края на 2015 г., когато въздушният трафик с страната беше ограничен. Полетите до Кайро се възстановиха едва през пролетта на 2018 г., туроператорите продаваха турове на базата на редовни полети, но поради високата цена търсенето на тях остана ограничено. В резултат на това, според граничната служба на ФСБ за 2019 г., 30,8 хиляди руснаци са пътували до Египет. Изходящият поток към Малдивите показва стабилен растеж през последните няколко години; през последната година страната са посетили 55,5 хиляди туристи от Руската федерация.

Изпълнителният директор на "Интурист" Сергей Толчин все още не смята възобновяването на полетите от значение за туристическия пазар - не е необходимо да се говори за възобновяване на масовите пътувания. По думите му самолетите ще се пълнят по-вероятно поради служебни и лични пътувания.

Изпълнителният директор на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина обаче увери, че пазарът приема откриването на полети дори в толкова ограничен формат като добри новини, което показва началото на възстановяването на изходящия туризъм. Тя е уверена, че туроператорите ще се опитат да формулират оферти за пътници въз основа на възможностите, които се откриха.

Tez Tour обяви готовността на компанията да формира оферта на базата на редовни полети, разчитайки на голямо търсене, обиколките до Египет и Малдивите вече са на разположение за резервация. Компанията добави, че миналата година обиколките до Египет с полет до Кайро и наземните трансфери до курортите са били доста популярни.

Но руснаците, които решат да отидат в ОАЕ, Египет или Малдивите, ще бъдат принудени да се съобразят с ограниченията: и трите страни изискват отрицателен PCR тест за COVID-19, който се подава не по-късно от 72 часа преди заминаването. Сертификатът трябва да бъде изготвен на английски език, алтернативен вариант би бил нотариално заверен превод.

Има опасения, че цената на полета, която рязко ще се повиши на фона на голямо търсене и малък обем на квотите, може да се превърне в бариера за масовите полети в началния етап. 

Tez Tour твърдят, че хотелиерите в много случаи са готови да дадат отстъпки: на Малдивите те достигат 40%, а в Египет - 20%. Източник на "Комерсант" на туристическия пазар добавя, че бизнесът разчита на разширяване на полетните програми в ОАЕ и Египет, както и на отваряне на допълнителни държави, по-специално Куба и Доминиканската република, които ще бъдат търсени през зимния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай