Отвлечен журналист беше освободен в Сирия

Отвлечен журналист беше освободен в Сирия | StandartNews.com

Тел Авив. Американски журналист, отвлечен преди близо две години, е бил освободен в Сирия и предаден на мироопазващите сили на ООН в Голанските възвишения.

Питър Тео Къртис е предаден на миротворците на ООН в село Ал-Рафид в неделя, предаде Ал Джазира.

Засега обстоятелствата около освобождаването му са неясни. Смята се, че той е бил държан в плен от Фронт ан Нусра, клон на Ал Кайда в Сирия.

Във видеоклип, появил се докато Къртис бе в плен, той заявява, че е журналист от Бостън, Масачузетс, и че получава добри грижи.

По данни на ООН, Къртис е един от 20-те журналисти, за които се смята, че са изчезнали в Сирия.

В изявление на Белия дом се посочва, че президентът на САЩ Барак Обама „споделя радостта и облекчението" след освобождаването на журналиста. „Ние обаче продължаваме да се молим за американците, които остават в плен в Сирия и ще продължим да използваме всички възможни механизми за освобождаването им", се казва още в изявлението.

Според информацията освобождаването на журналиста е станало възможно след преговори с посредничеството на Катар.

Къртис беше похитен през 2012 г. от ислямистки бойци в град Антакия в южната част на Турция. По това време той планирал да премине в Сирия.

Миналата седмица друг отвлечен американски журналист - Джеймс Фоули, беше екзекутиран в Сирия от групировката Ислямска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай