Отстрелват полицаи в Далас (ОБЗОР)

Отстрелват полицаи в Далас (ОБЗОР) | StandartNews.com

Расовата омраза отново разтърси САЩ, над 50 години след речта на Мартин Лутър Кинг „Имам си една мечта" и десетилетия след законовото признаване на чернокожите за равноправни граждани на Америка. Конфликтът, базиран на цвета на кожата, избухна с всичка сила през последната седмица. Първо духовете разбуни убийството на двама афроамериканци от полицаи, а отмъщението – застрелване на 12 полицаи в четвъртък вечер в Далас, шокира целия свят.

Исках да убивам бели ченгета, заявил единият от стрелците

Летящи куршуми поразиха 12 полицаи в центъра на Далас в нощта срещу петък. Бруталната атака бе извършена по време на протест срещу расовата дискриминация - и като отмъщение за смъртта на двама чернокожи по-рано тази седмица. Атаката е била целенасочена и планирана, съобщиха от полицията в града. А един от нападателите открито призна, че се е целел в бели полицаи, опитвайки се да убие максимален брой.

Хиляди американци излезли на демонстрация срещу насилието срещу чернокожи в четвъртък вечер в центъра на Далас, скандирайки лозунги "Животът на черните има значение". Мирният протест бил почти към края си, когато около 20,45 местно време във въздуха изсвистели куршуми, в района между улиците Мейн и Ламар. Хилядите протестиращи се разбягват, за щастие между тях жертви и пострадали няма. На земята остават да лежат служители на реда, охраняващи демонстрацията. Видеоклип на очевидец на случилото се показа и директната борба на единия от убитите полицаи с нападателя му. Служителят на реда видял и се опитал да застреля въоръжения мъж, но куршумът рикоширал в бронежилетката му. Докато полицаят се обърне, за да избяга от стрелеца, нападателят се озовал пред него и го улучил смъртоносно.

Два часа по-късно от полицията съобщиха повече за фаталната случка - най-малко двама снайперисти са открили огън от околни сгради по полицаите, а други са атакували директно от редиците на тълпата. Куршумите са ударили общо 12 служители на реда, от които четирима са загинали на място. Пети полицай почина по-късно в болница. Задържани са трима заподозрени нападатели, а четвърти е преследван от полицията в закрит паркинг в една от съседните сгради. Единият от арестуваните е жена.

Същински екшън се разиграл при преследването на последния заподозрян, разказаха по-късно от полицията в Далас. Гонката в паркинга продължила няколко часа, а полицаите се опитали безуспешно да убедят стрелеца да се предаде. Той им казал директно, че е искал да убива бели хора, особено полицаи. Споделил, че е разстроен от убийствата на чернокожи от полицаи през последните няколко дни. Мъжът твърдял още, че има разположени бомби из целия Далас, които скоро ще гръмнат и "всичко ще свърши". След като в продължение на часове той отказвал да се предаде, полицаите били принудени да го атакуват. Те изпратили робот бомба при него и терористът станал жертва на взривното устройство. В следващите часове центърът на града бе блокиран и претърсен заради предполагаемите поставени взривни устройства, но такива не бяха намерени.

По-късно мъжът бе идентифициран от американски медии като 25-годишния Мика Джонсън. Той не е имал криминално досие и според запознати не е казвал да принадлежи на някоя организация.
Заради инцидента в центъра на Далас гражданите бяха помолени в петък сутринта да избягват излизането по улиците, докато полицията извършва издирвателните дейности. Американската федерална авиационна администрация пък ограничи извършването на полети над Далас. "Разрешени във въздушното пространство са само помощни военновъздушни операции под ръководството на полицията", се казва в нейно съобщение.

До късно днес не бе ясно дали атаката е била координирана и кой стои зад нея. Според първоначалните съобщения на властите става въпрос именно за организирано нападение, предвид факта, че убийствата са станали по едно и също време, а снайперистите са били най-малко двама. Убитият в паркинга нападател обаче твърдял, че е действал сам.
В изявление днес сутринта шефът на полицията в Далас Дейвид Браун призова съгражданите си за подкрепа. "Не срещаме голяма подкрепа тези дни. Нека не превръщаме днешния ден в ден като всеки друг. Моля ви, имаме нужда от вашата подкрепа, за да можем да ви защитаваме от хора като тези, които извършиха този трагичен акт", каза Браун на пресконференция.

Кървавата баня стана по време на протест срещу полицейския произвол, провокиран след убийството на двама чернокожи от полицаи. Подобни демонстрации имаше през последните дни в редица американски градове. Те започнаха след зловещите убийства на двама чернокожи мъже от полицаи, които бяха заснети на видеоклипове и разпространени в цял свят. При първия инцидент във вторник двама полицаи застреляха 37-годишния Алън Стърлинг, продавач на дискове на паркинга на супермаркет в Луизиана. Служителите на реда се опитали да го арестуват след анонимен сигнал, че е въоръжен. Мъжът оказал съпротива и бил застрелян, въпреки че и до момента не е доказано, че е имал оръжие. Ден по-късно в Минесота е бил убит 32-годишният Филандо Кастиле пред очите на съпругата и детето си. Автомобилът на семейството бил спрян за проверка заради счупен стоп. След това, според очевидци, полицаите се нахвърлили без причина срещу мъжа, извадили го от колата и го застреляли.

Обама: Убиват два пъти повече чернокожи

Америка има дълбоки расови проблеми, коментира президентът

Чернокожите наистина са дискриминирани и отношението на полицията към тях е по-негативно в сравнение с белите. Това заяви днес американският президент Барак Обама.
"Афроамериканците в САЩ са спирани за проверка с 30 процента по-често от белите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често от белите. А полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", заяви Обама при пристигането си на срещата на върха на НАТО във Варшава. Стрелбата е симптом на дълбоки расови проблеми в цялото общество, коментира президентът.
"И когато инциденти като този се случат, има голям процент от нашите съграждани, които усещат, че към тях не се отнасят по същия начин заради цвета на кожата им. И това боли", допълни държавния глава.
"Беше извършена брутална, предварително планирана и заслужаваща презрение атака срещу полицията. Полицията в Далас беше на служба, за да изпълни задълженията си, пазейки хората по време на мирни протести. Америка е ужасена от убийството на полицаите в Далас. Няма никакво оправдание за такъв пропит с омраза, преднамерен и жалък акт", каза още Обама.

Дядо младоженец сред жертвите

Ветеран от полицията и млад баща на две деца са сред жертвите на кървавата баня в Далас, съобщиха днес американските медии. Брент Томпсън и Патрик Замарипа бяха първите от петте идентифицирани жертви днес.
Томпсън бил на 43 години, дългогодишен служител на американските сили за сигурност. От 6 години бил в транспортната полиция в Далас, а по-рано пътувал в Ирак и Афганистан, за да обучава местни свои колеги. Мъжът бил младоженец - преди 2 седмици той се венчал за своя колежка. Също така имал и малък внук.
Младият баща Патрик Замарипа е другата жертва, чиято самоличност бе потвърдена. Мъжът неведнъж казвал, че е много отдаден на професията си. "Пристрастен съм към тръпката на тази работа. Притежавам нощта. Обичам страната си, Тексас, семейството, Господ, приятелите и спорта", написал той в профила си в Туитър.

Преследват невинен с часове

Млад мъж с камуфлажни дрехи и пушка на рамото бе издирван от полицията в Далас часове наред след стрелбата в четвъртък вечер. Снимката на мъжа бе разпространена по всички медии, като той бе посочен за основен заподозрян за атаката. Няколко часа по-късно мъжът се предал сам, като се оказало, че е невинен.
Мъжът се оказал Марк Хюз - мирен протестиращ срещу убийствата на чернокожи. Той носел пушка на рамо единствено с демонстративна цел - защото е позволено, но не и за да я използва. След като снимката му била разпространена из цял Тексас, негови приятели я забелязали и сигнализирали мъжа. Той сам се предал в полицията и след разпит бил освободен.

Бионсе спря концерт, Джей Зи написа песен

Певицата Бионсе прекъсна концерта си в Глазгоу в четвъртък вечерта, за да отдаде почит на загиналите в Далас. Часове по-рано тя публикува отворено писмо по повод убийствата на чернокожи от полицаи в САЩ.
"Ние сме уморени от убийствата на млади мъже и жени в нашите общности. От нас зависи да заемем позиция и да им кажем - спрете да ни убивате! Ние не се нуждаем от съчувствие. Трябва всички да уважават живота ни", пише Бионсе в откритото писмо на сайта си.
Към певицата се присъединиха и други представители на шоубизнеса като Дрейк, Ники Минаж и Джъстин Тимбърлейк, които също остро отреагираха против безразборното и безнаказано убийство на чернокожи от полицаи. Рапърът Джей Зи дори съчинил нова песен, в която се пее за разстрелите на чернокожите.
В памет на жертвите, а също и да насочи вниманието към проблема, Лени Кравиц засне специална фотосесия. На кадрите певецът позира, облечен с кървава тениска. Над нея пише "Достатъчно!".

Отцепиха Капитолия заради въоръжена жена

Сградата на Конгреса на САЩ бе блокирана днес сутринта за известно време заради подозрения за въоръжена жена на територията на комплекса.
Полицията разпространи съобщение, съгласно което Капитолия и центърът за посетители са "отцепени до второ нареждане заради полицейска дейност". Блокадата е била вдигната около 9.40 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай