Отрязаха Каталуня за референдум

Отрязаха Каталуня за референдум | StandartNews.com

Мадрид. След седемчасови дебати националният парламент в Мадрид отхвърли петицията за провеждане на референдум за независимостта на Каталуня, съобщи АП.

Общо 299 депутати гласуваха "против" петицията, 47 бяха "за", а един се въздържа. Всички основни партии, включително управляващата консервативна Народна партия, главната опозиционна сила - социалистите, и центристкият Съюз за прогрес и демокрация, гласуваха против петицията. "За" гласуваха каталунските и баските националисти.
Президентът на Каталуня Артур Мас каза, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември, въпреки решението на парламента в Мадрид.

"Те се страхуват от вота на каталунския народ", заяви Артур Мас в реч по телевизията веднага след преброяването на гласовете.

"Някои биха искали да представят това като край на въпроса, но аз, като президент на Каталуня, им казвам, че това не е точка. Каталунските институции ще проучат законовите рамки, за да намерят начин да осъществят това допитване", каза Мас, цитиран от Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай