Отменят полети до Банкок заради масов протест

Отменят полети до Банкок заради масов протест | StandartNews.com

Банкок.  Повече от 30 полета на големи авиокомпании за тайландската столица Банкок вече са отменени заради плановете на опозицията да проведе масов протест в столицата на Тайланд на 13 януари, съобщи тайландското министерство на транспорта.

Според плановете на опозицията на 13 януари града "ще бъде затворен". Протестиращите обаче обещаха да не пречат на работата на международните летища в столицата.

Освен "гореща линия" за информация на чуждестранните туристи, властите в Тайланд откриха на летище Суварнабхуми специален център за информиране на пътниците за ситуацията в града. Според туристическата камара на Тайланд загубите на туристическата индустрия на столицата на кралството, само за януари ще достигнат около 18 милиарда бата (над 400 милиона евро). Експертите оценяват, че туристите в Банкок ще намалеят с 400 хил. души. Медиите в Тайланд съобщават и за отмяна на множество чартърни полети, включително и на малките бизнес самолети, с които идват най-богатите посетители. Банкок е традиционен логистичен център за Югоизточна Азия.

Русия вечe препоръча на своите граждани да се въздържат от пътуване до Банкок.

На 13 януари през 20 от основните кръстовища на столичните улици ще могат да преминават само колите на "спешна помощ" и обществения транспорт. Демонстрантите планират и блокиране на основните правителствени сгради, като освен това спрат и електрозахранването и водата им.

Опозицията иска освен незабавната оставка на изпълняващата длъжността премиер на Тайланд Чинават и отлагане на насрочените за 2 февруари избори. В предизборната кампания в Тайланд участват рекордните за страната над 50 политически партии, съобщава БГНЕС.

От началото на масовите вълнения, които не спират в столицата от края на октомври, загинаха осем души. Ранени са около 400. Правителството е готово при кръвопролития да въведе извънредно положение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай