Откриха тайнствен град за 5 млрд.долара! Кой даде парите

Къде се случи това чудо

Откриха тайнствен град за 5 млрд.долара! Кой даде парите | StandartNews.com

Чудо на архитекрутата и на парите! 

Една от най-затворените и тайнствени държави в света откри Аркадаг - "интелигентен" град за 5 милиарда долара.

Той се намира на около 30 км от столицата на страната и беше открит с грандиозна церемония. На нея присъстваха и чуждестранни журналисти - нещо, което се случва много рядко. 

Длъжностните лица определят Аркадаг като "град на бъдещето" и добавят, че при изграждането му са използвани "зелени" технологии.

Туркменистан е държавата, която откри  Аркадаг - "интелигентен" град за 5 милиарда долара, построен в чест на бившия лидер Гурбангули Бердимухамедов, с което затвърди един от най-необикновените култове към личността в света.

Бившата съветска централноазиатска държава е една от най-потайните в света, а достъпът на чуждестранни медии до нея е изключително рядък.

Новият град, построен в подножието на живописните планини Копет-Даг, е кръстен на Гурбангули Бердимухамедов, който управлява страната между 2006 и 2022 г. и сега носи титлата Герой Аркадаг (Покровител).

"Слава на Аркадаг и Сердар, слава на туркменския лидер", скандираха участници, облечени в традиционни туркменски дрехи, по време на церемонията.

Групи за защита на правата на човека обвиняват Туркменистан, че насочва парите от печалбите си от природен газ за разточителни проекти, насърчаващи култа към личността на Бердимухамедов, без да има особена полза за широките слоеве от населението.

Според властите Аркадаг, който се намира в земетръсна зона, в крайна сметка ще има население от около 73 000 души, пише Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай