Оставка? Какво се случва с Борис Джонсън

Разследване и натсик върху британския премиер

Оставка? Какво се случва с Борис Джонсън | StandartNews.com

Британските депутати наредиха извършването на парламентарно разследване на премиера Борис Джонсън за предполагаеми лъжи дали е нарушил наложените заради коронавируса ограничения, посещавайки неразрешени партита по време на локдауна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението беше взето без официално гласуване в долната камара на британския парламент, вместо това депутатите викаха "да". Нито един депутат от управляващата партия не възрази против започването на разследването.

То обаче ще започне едва след приключване на текущата полицейска проверка за възможни случаи на нарушаване на правилата за борба с коронавируса в резиденцията на премиера. В резултат парламентарната комисия по привилегиите ще разследва дали Джонсън е подвел съзнателно парламента. Ако бъде доказано, това би било основание той да подаде оставка.

Разследването засилва натиска върху консервативния британски премиер, обвиняван, че е пренебрегнал правилата на локдауна, който той самият наложи на страната, а след това не си е признал, отбелязва Асошиейтед прес. Опозиционната Лейбъристка партия предложи започването на разследването.

Консерваторите имат значително мнозинство в парламента, но правителството не успя да накара депутатите от своята партия да блокират предложението. Много от тях са притеснени от поведението на премиера. По време на обсъждането Джонсън беше на посещение в Индия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай