Оспорван втори тур на президентските избори в Хърватия

Оспорван втори тур на президентските избори в Хърватия | StandartNews.com

Загреб. Вторият тур на президентските избори в Хърватия се провежда днес. Държавният глава се избира за срок от 5 години, с право да бъде преизбран на поста за още един мандат.

Основни съперници са настоящият президент Иво Йосипович, представляващ Социалдемократическата партия на Хърватия (СДПХ), и Колинда Грабар-Китарович от дясноцентристката партия "Хърватски демократичен съюз" (ХДС).


57-годишният Йосипович е известен като човек с изключително търпение и сдържаност, който нерядко се усмихва зад очилата си и има вид на скромен учител, дори когато говори пред публика, отбелязва АФП. На моменти изглежда в очите на критиците си безразличен и дори отегчен, заради което е обвиняван в "липса на чар". При неговото президентство Хърватия член на ЕС. Този композитор на класическа музика дори даде израз на радостта си от това, като изпълни на пиано "Одата на радостта", официалния химн на ЕС.

След като спечели президентските избори през 2010 г. той заяви, че възнамерява да напише опера за живота на Джон Ленън, което засега не е успял да стори.

Неговата съперничка - бившата министърка на външните работи Колинда Грабар-Китарович, държи да бъде смятана за "жена от народа". Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена държавен глава на Хърватия. Тя е дъщеря на месар от село близо до Риека. Известна като динамичен дипломат, но не пропуска да подчертае скромния си произход и с удоволствие разказва за детството си на село, за да подчертае колко трудно й е било трудно да напредне в политиката, се казва в анализ на АФП.

В Хърватия право на глас имат 4,2 милиона жители. Равнището на безработица достига 20 процента и всеки втори младеж е безработен. Анализаторите подчертават, че изходът от днешния вот не е сигурен. Не е публикувано нито едно социологическо проучване, посочва бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай