Събота,

Османи с важен коментар за Френското предложение

От: Редакция -
3172
Османи с важен коментар за Френското предложение
A
A
A

Добросъседските отношения, пътят на страната към ЕС, партньорството със САЩ, мултилатералното сътрудничество и икономическата дипломация са били петте основни приоритета на външното министерство на Република Северна Македония от встъпването в длъжност на Буяр Османи през 2020 г. Това заяви самият той на пресконференция, на която представи постиженията на министерството по време на мандата си, съобщи МИА.

През първите две години от встъпването му на поста са били постигнати няколко ключови резултата, най-вече в дипломатическите отношения с България.

 

„Това, което аз смятам за най-важно, е, че българското правителство оттегли прословутата си рамкова позиция за европейската перспектива на Северна Македония”, каза Османи. Той припомни, че след българската блокада, продължила две години и половина, е било проведено второ междуправителствено заседание по силата на Договора за приятелство и добросъседство.

„Знам, че обществото все още е разделено, но аз съм все пак убеден, че взехме добро стратегическо решение“, подчерта външният министър на Северна Македония. „Ние успяхме за изведем страната от балканския водовъртеж в последния момент и я поставихме на необратим път към европеизация и стабилизация и също така към по-добър жизнен стандарт за нашите граждани“, каза Османи.

Османи каза, че това, което България е постигнала в двустранните преговори, е втора междуправителствена конференция под условие преди отварянето на глава 23, поправки в конституцията на Република Северна Македония с включването на малцинства в преамбюла и план за действие за правата на малцинствата.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com