Осъдиха 14 за атаката срещу "Шарли ебдо"

Трима с присъди задочно

Осъдиха 14 за атаката срещу "Шарли ебдо" | StandartNews.com

30 години затвор получиха главните съучастници в атентатите в Париж през януари 2015 г. срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" и кашерен магазин.

Атентаторите бяха застреляни от полицията, 14 са подсъдимите по делото, което продължи три месеца, отлагано заради пандемията.

От доживотна присъда до четири години затвор получиха обвиняемите за съучастие на терористите, отнели живота на 17 души в атентатите през януари 2015 г.

Съдът призна за виновен Али Реза Полат, оказал логистическа подкрепа на атентаторите Амеди Кулибали и братя Куаши, както и избягалата в Сирия Хаят Бумедиен, обвинена и за финансиране на тероризъм. Двамата получиха 30 годишна присъда.

Доживотна задочна присъда беше произнесена за друг ключов съучастник, Мохамед Белхусин, избягал в Сирия и вероятно мъртъв.

Присъдите бяха смекчени за шестима обвиняеми, участвали в някаква степен във подготовката на терористите, съдът не е установил, че са били наясно с терористичния план.

"Справедливостта е въздадена", заяви пред медиите адвокатът на редакцията на "Шарли ебдо", по думите му това е процес срещу мрежа, близка до тероризма, без която атаките е нямало да се състоят.

Защитниците на някои обвиняеми вече заявиха, че ще обжалват присъдата, което ще продължи съдебната драма за близките на жертвите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай