Осъдени за терор убили израелските младежи

Осъдени за терор убили израелските младежи | StandartNews.com

Бивши затворници, осъдени в Израел за тероризъм и сред 55-те освободени наскоро в рамките на споразумението за размяна за войника Гилад Шалит, който бе отвлечен през лятото на 2006 г. от Хамас и пуснат 5 г. и 4 месеца по-късно, са извършителите на убийството на тримата израелски младежи, похитени преди две седмици. Това стана ясно на специална пресконференция на посланика на Тел Авив у нас Шаул Камиса Раз, след като в понеделник вечерта бяха открити телата на тримата тийнейджъри - Ейал Йифрах (19 г.), Гилад Шаар (16 г.), Нафтали Фраенкел (16 г.) Тримата ученици от еврейско религиозно училище бяха отвлечени на 12 юни на Западния бряг. По думите на посланика те са били застреляни с пистолет, малко след като се качили на автостоп в същия автомобил, след което заровени в яма западно от град Халул в Хеброн. "Извършителите са от крайна група на терористичната организация "Хамас", които обикалят с цивилни коли в търсене на жертви, за да ги убият и същевременно да водят преговори, за да ги предадат в замяна на заловени от Израел терористи", обясни дипломатът. Той обясни, че страната му се е сблъсквала с много такива случаи, зад които винаги стои "Хамас". И благодарение на израелското разузнаване много бързо е било установено кой стои зад това "животинско деяние" включително лицата им и къде живеят.

"Хамас" е отговорен за смъртта на тримата младежи и ще си плати", обеща късно в понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Те бяха отвлечени и убити хладнокръвно от животни в човешка форма", каза премиерът.

След отвличането им израелската армия арестува 420 палестинци, от които 305 членове на "Хамас". А след намирането на телата израелската авиация нанесе десетки удари по военни обекти на "Хамас" и организацията "Ислямски джихад" в Ивицата Газа, предаде ДПА, цитирайки очевидци. За по-малко от 10 минути са били нанесени повече от 25 удара от въздуха. Четирима души са били ранени, а един е в неизвестност. В късния следобед авиацията разруши къщите на двамата главни заподозрени - Маруан Кауасме и Амер Абу Ейше, и двамата от "Хамас".

Терористичната организация от своя страна обвини Израел, че използва убийството на момчетата като претекст за засилване на военните действия срещу палестинците. Говорител на движението отхвърли всички обвинения, че то е замесено в смъртта на младежите и заяви, че "Хамас" знае как да се защити.

"Убийството на трима израелски младежи е насочено към задълбочаване на враждата между палестинци и израелци", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай