Орбан иска: Ограда на границата на България и Гърция

Орбан иска: Ограда на границата на България и Гърция | StandartNews.com

Целта ни не е страната ви да става чакалня за бежанци, каза баварският МВР министър

Да бъде издигната стена на българската и македонската граница с Гърция, за да се спре притокът на бежанци към Европа. Това призова унгарският премиер Виктор Орбан, който другата седмица пристига на визита у нас. "Ако не можем да гарантираме сигурността на външната граница на ЕС, независимо от цената, сами ще разрушим Шенген", каза унгарският премиер по време на посещението си в Словения. Орбан заяви още, че България трябва да бъде приета в Шенген, тъй като е показала, че е способна да охранява границите си, предаде Ройтерс.

За да може шенгенското пространство да бъде опазено, трябва да се направят две неща - правилата в него да се спазват и България да бъде приета в него. Това пък каза от своя страна унгарският външен министър Петер Сиярто по време на лекция във Военния клуб в София. Междувременно вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман заяви в София, че "целта ни не е да направим България и Македония "чакалня за бежанци". Той се срещна с премиера Бойко Борисов, с когото обсъди именно овладяването на бежанската криза и заплахите за сигурността.

Двамата се съгласиха, че Европа трябва с общи усилия да се справи с този проблем. Херман участва в министерска конференция в София, където заяви, че целта на Германия е да се опита по всички начини да намалява броя на прииждащите бежанци рязко и трайно. Не сме в състояние да приемем още 1 млн. бежанци през тази година, каза Херман. Той предупреди още, че ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасно охраняване на границата, то може да се наложи тя да излезе от Шенген. Баварският министър каза още, че България изпълнява много добре своите ангажименти и осъществява много ефикасна защита на границите.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се съгласи с казаното от него. Ако вашата партия управлява 50 години, както моята, успехите ви във вътрешната сигурност няма да са по-малки от нашите, каза Херман на Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай