Орбан се трогна за бюджета на Евросъюза

"Ние сме само на сантиметър от постигане на консенсус", заяви Орбан

Орбан се трогна за бюджета на Евросъюза | StandartNews.com

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви днес, че Европейският съюз е на прага на постигане на споразумение за бюджета и възстановителния пакет за коронавируса. По този начин той даде сигнал, че почти са преодолени възраженията на страната му и Полша срещу обвързването на общностното финансиране със спазването на върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

"Ние сме само на сантиметър от постигане на консенсус", заяви Орбан, пристигайки на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел.

По думите му всички страни се борят за "победа на здравния разум". "Очевидно е, че когато нашите държави и толкова много милиони хора са в истинска нужда заради пандемията и икономическите последици от нея, трябва да постъпваме разумно", каза той.

Бюджетът и възстановителният пакет са смятани за изключително важни за много европейски страни, чиито икономики са тежко засегнати от пандемията. Полша и Унгария се съгласиха със сделката през юли, но по-късно й наложиха вето заради новия механизъм, който би позволил на Брюксел да спира финансирането за страни, нарушаващи демократичните стандарти на ЕС.

"Трябва да избегнем всякакви произволни и политически мотивирани решения", каза полският министър-председател Матеуш Моравецки. "Днес ние се страхуваме, че може да бъдем неоснователно атакувани, но, разбира се, в бъдеще това може да бъде някоя друга страна", заяви той.

Очевидният напредък настъпва броени дни, след като изглеждаше, че останалите 25 държави членки може да създадат нов възстановителен пакет за коронавируса без Полша и Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай