Опозицията изнудва властта в Македония, ще клекне ли Скопие

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е предложил днес два варианта на премиера

Опозицията изнудва властта в Македония, ще клекне ли Скопие | StandartNews.com

Председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е предложил днес два варианта в разговора си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски във връзка с преговорната рамка, предложена от ЕС за членство в Евросъюза, предаде БТА.

По думите му ако правителството веднага отхвърли предложението на ЕС, той е готов да се откаже от исканията си за предсрочни избори, да спре т.нар. активна блокада на парламента и партията му да работи заедно с правителството, за да бъдат преодолени предизвикателствата на очакваната зима, а напролет да обсъдят заедно как да продължат.

Вторият вариант, който Мицкоски е предложил, "е ако Ковачевски толкова вярва, че в тази рамка идентичността е гарантирана“, от нея да бъдат премахнати частта, предвиждаща преговорите да започнат, след като бъде променена конституцията и българите бъдат вписани в нея, а в преговорната рамка за принципите, по които се водят преговорите, да бъде премахната частта с годишните прегледи на напредъка, както и тази, в която се позовават на втория протокол между България и Северна Македония.

Мицкоски уточни, че не е получил отговор от премиера на Република Северна Македония на тези свои условия, но отново подчерта, че представените документи за него не са приемливи и няма намерение да ги приема, не само той, но и ВМРО-ДПМНЕ. 

"Това не са преговори и това не е рамка, която ни осигурява европейско бъдеще. Те казват, че или се българизираме и асимилираме, или няма да станем член на ЕС“, отново заяви Мицкоски.

На въпрос колко е страшно, ако българите бъдат вписани в конституцията на страната, той отговори с въпрос: "Колко е страшно, ако не влязат в конституцията?".

Мицкоски призова всички етнически общности, вписани в конституцията да подкрепят своите "братя македонци“ и да продължат и днес с протеста  пред сградата на правителството, защото "той е необходим, когато се пази македонската идентичност“.

Премиерът Димитър Ковачевски обаче апелира за правилна интерпретация на официалните документи, които ЕС предложи на страната. "Придържаме се към държавните позиции, обещахме, че ще се придържаме към червените линии, и го направихме, ще го правим и във всеки следващ момент“, каза Ковачевски след срещата си с Християн Мицкоски, на която документите са били представени и разгледани.

По думите му това е исторически момент за Република Северна Македония, както подписването на Охридския мирен договор и Договора от Преспа, и страната има "единствена възможност" да постигне стратегическата си цел - членство в ЕС. "Този въпрос е важен за бъдещето на държавата и гражданите. Пред нас имаме предложение, което инкорпорира нашите забележки - езикът ни е чист и еднакъв с всички езици в ЕС, преговорната рамка е мултилатерален документ и оставя двустранните исторически въпроси извън нея, тях трябва да решаваме на двустранна основа. ЕС функционира на принципа на добросъседските отношения и всички заедно решават за просперитета на гражданите си, и ние ще бъдем на същата маса", посочи Ковачевски.

Що се отнася до възможността да бъдат приети промените в конституцията, премиерът на Република Северна Македония припомни, че всички политически партии са имали положителни изявления за това, че гражданите, които се определят по различен начин от тези, които са вписани в основния закон на страната, имат право да (бъдат вписани) в конституцията, но "някои ги променят", (визирайки ВМРО-ДПМНЕ, които преди време твърдяха, че не е проблем вписването на българите в конституцията). По думите му "това е въпрос, който всички депутати трябва да подкрепят, и когато дойде моментът, всички ще бъдат на висотата на задачата си".

Резултатите от консултациите според Ковачевски са добри, част от коалиционните партньори вече имат позитивни решения, други ще кажат позицията си в следващите дни, а утре предстоят срещи с останалите опозиционни партии. "Време е за мъдри решения", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай