Опасно напрежение в Израел. Невиждани досега стачки

Младите излязоха, болниците се опасяват, че няма да могат да лекуват

Опасно напрежение в Израел. Невиждани досега стачки | StandartNews.com

В Израел става горещо, не спират реакциите срещу съдебната регулация на правителството.

Премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната Йоав Галант, който призова за прекратяване на противоречивата съдебна разпоредба. Стачни съобщения започнаха да идват от различни сектори в цялата страна.

Докато „съдебната реформа“ на воденото от Нетаняху коалиционно правителство, която ограничава правомощията на съдебната система и предвижда правомощието да има думата при назначенията на съдебни служители, предизвика протести в цялата страна в продължение на 12 седмици, докато освобождаването от длъжност на министъра на отбраната Галант в неделя вечерта, който призова за спиране на наредбата, беше последната капка.

Антиправителствени протестиращи излязоха по улиците в цялата страна, особено в Тел Авив и Западен Йерусалим, в отговор на премиера Бенямин Нетаняху, който даде послание, че няма да отстъпи от съдебната регулация, като уволни Галант. Стачни съобщения започнаха да идват от различни сектори.

Израелските университети също решиха да започнат безсрочна стачка срещу съдебния регламент.

В съвместно писмено изявление ректорите и администрациите на университетите обявиха, че са обявили безсрочна стачка, включително спиране на всички курсове и научни изследвания, считано от днес, в знак на протест срещу съдебната разпоредба на правителството.

„Като ректори и администрации на израелски университети, ние ще преустановим обучението във всички израелски изследователски университети на основание, че законодателният процес продължава, което подкопава основите на израелската демокрация и застрашава нейната приемственост. Призоваваме премиера и членовете на коалицията незабавно да спрат проектозакона."

В съобщението от неделя вечерта беше обявено, че 26 местни ръководители от цялата страна от политическия спектър ще започнат гладна стачка пред сградата на премиера в понеделник.

Властите призовават за спиране на законодателната надпревара, провеждане на преговори и позволяване на страната да се изправи пред огромни предизвикателства пред сигурността.

След уволнението на Галант десетки лекари в израелски болници обявиха, че няма да идват на работа "поради заболяване".

Според Walla News има опасения, че болниците няма да могат да работят с пълен капацитет, ако не пристигнат достатъчно лекари.

Очаква се правителството официално да се присъедини към протестите срещу съдебната реформа, след като Арнон Бар-Давид, генерален директор на израелската Работническа федерация Хистадрут, каза, че ще направи изявление пред пресата в 11:00 ч. в понеделник сутринта.

В съобщението на пресконференцията на Бар-Дейвид се казва, че той е "шокиран" от уволнението на министъра на отбраната Галант.

Движението „Строителна алтернатива“ (BAA) също обяви, че ще се присъедини към стачката. BAA обяви, че в понеделник, 27 март, ще се състои най-голямата женска стачка в икономиката.

Моран Зер Катценщайн, която е отговорна за протеста на жените, каза: "Коалицията дръпна спирачките, ние няма да се откажем от диктатурата. Призоваваме всички жени да напуснат ежедневието си и да излязат на улицата."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай