ООН с резолюция, осъждаща радикалните ислямисти в Ирак и Сирия

ООН с резолюция, осъждаща радикалните ислямисти в Ирак и Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, осъждаща радикалните ислямисти в Ирак и Сирия, както и техните поддръжници, и включи шестима екстремисти в черния списък на ООН, съобщи "Фокус". „Съветът за сигурност изразява готовността си да обмисли включването на лица и групи в черния си списък, както и хора, предоставящи подкрепа" на джихадистката групировка „Ислямска държава", включително лица, които финансират, въоръжават, планират или вербуват бойци за групировките, се става ясно от документа.

Шестима мъже, за които се знае, че са вербували чуждестранни бойци за участие във войната в Сирия и конфликта в Ирак, ще бъдат санкционирани. Резолюцията призовава за незабавното разформироване и разоръжаване на всички свързани с „Ал Кайда" групировки там.Мъжете са джихадисти с връзки с „Ислямска държава" или съперничещата й групировка „Фронт ал Нусра", които са отговорни за насилието в Ирак и Сирия.

Съветът за сигурност на ООН „осъжда по най-силния възможен начин актовете на тероризъм на „Ислямска държава" и нейната екстремистка идеология, както и сериозните систематични и широкоразпространени нарушения на човешките права и на международното хуманитарно право".

Резолюцията е факт след настъплението на бойците на „Ислямска държава", които завзеха контрола върху части на Източна Сирия и Северен и Западен Ирак. Заради тяхното насилие хиляди хора напуснаха домовете си. 

Резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, имаща за цел да прекрати финансирането и вербуването на бойци за екстремистките групировки, показва, че международната общност е решена да се противопостави на нарастващия екстремизъм, Това представителят на Великобритания в ООН Марк Лайл Грант и изтъкна, че документът няма да спре мигновено радикалната групировка „Ислямска държава" в Ирак и Сирия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай