ООН предупреди за хуманитарна криза в Източна Украйна

ООН предупреди за хуманитарна криза в Източна Украйна | StandartNews.com

Ню Йорк. Цивилните граждани в източната част на Украйна са изправени пред нарастващи трудности, с разбитата инфраструктура и ограничен достъп до електричество, вода и парно, заяви ООН.

Генералният секретар по хуманитарните въпроси на ООН Джон Гинг каза, че са необходими "незабавни действия" за спиране на конфликта и влошаване на ситуацията в региона.

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН Русия обвини Украйна за трудностите, но Великобритания заяви, че вината е на Русия.

Смята се, че оовече от 1500 души са загинали от април месец насам.

Кризата избухна, когато добре въоръжени про-руски сили превзеха различни градове и се опитаха да се откъснат от Украйна.

В момента боевете са фокусирани върху двете бунтовнически крепости на Донецк и Луганск, предаде Би Би Си.

Тежки боеве отново избухна във вторник в предградие на Донецк.

Най-малко двама цивилни са били убити, като правителствените сили се бореха да си върнат контрола над града от про-руските сепаратисти.

3.5 милиона души живеят в регионите, засегнати от военните действия. Животът им все по-често е излаган на риск.

От началото на юли 58 хиляди души са напуснали домовете си. Всеки ден повече от 1000 украинци
бягат от зоната на конфликта.

В Донецк има сериозни щети по инфраструктурата. Много домакинства са без ток и вода.

По време на заседанието Русия заяви готовност да се справи с потока от украински бежанци към страната й и отказа външна помощ. Украйна пък настоява за международно съдействие.

Постоянният представител на Великобритания в Съвета обвини сепаратистите и Русия за хуманитарната криза в Източна Украйна и призова за спиране на насилието.

ООН призова властите в Киев да опрости регистрацията на вътрешно разселените лица и да ускори подписването на споразумение за облекчаване на достъпа в страната на хуманитарни помощи, обяви Гинг. По думите му данните за бежанци в Източна Украйна не могат да се смятат за пълни, защото „много украинци, които са напуснали домовете си, не са се регистрирали или не се обръщат към властите за помощ".

"Хуманитарната помощ трябва да бъде освободена от такси и трябва да се подпише и ратифицира митническо споразумение между ООН и правителството (на Украйна) за да се облекчи влизането на хуманитарни сътрудници и вноса на хуманитарни помощи трябва да се ускори", заяви Ганг.

"Хуманитарното положение в Източна Украйна, особено в Донецка и Луганска област, е катастрофално по всички човешки стандарти", заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по време на извънредната среща на Съвета за сигурност на организацията, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите му „със сигурност може и трябва да се говори за война". Чуркин подчерта, че Русия е готова да се справи с потока украински бежанци без чужда помощ. „Нашата страна е готова да се справи с този голям товар, не ни е нужна помощ отвън. Напротив, готови сме да окаже хуманитарно съдействие на украинското население", заяви той.

Междувременно, стана ясно, че Русия предлага да окаже на Украйна хуманитарна помощ под егидата и чрез представители на Международния комитет на Червения кръст (МККК).

Френската представителка Беатрис Льо Фрапьор дю Елен, старши съветник във френската мисия в ООН, също ясно прехвърли вината за ситуацията към сепаратистите и техните поддръжници в Кремъл.

Отбелязвайки нарастващия брой на бежанците в източната част на Украйна тя каза, че "хората от населените места бягат преди всичко от сраженията, причинени от сепаратистите, които се инатят в отказа си да поемат ръката, протегната им от президента Порошенко". "Тези, които въоръжават престъпници, които тероризират хората на изток (източната част на Украйна), носят отговорността за тези затруднения", добави тя.

"Нека да бъдем ясни: насилието на сепаратистите е причина за влошаващата се хуманитарна ситуация в Донецк и Луганск", заяви британският посланик Марк Лайъл Грант. "В градовете освободени от украинските власти, животът става отново нормален и бежанците се връщат у дома".

В отговор Чуркин "отхвърли политизирането на дебата", и разобличи "пропагандата" в полза на Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай