ООН излезе с противоречиви данни за химическо оръжие в Сирия

"Разследването не е приключило, това не са неоспорими доказателства", заявява дел Понте.

ООН излезе с противоречиви данни за химическо оръжие в Сирия | StandartNews.com

Женева. Химическото оръжие в Сирия може би е използвано от опозицията, а не от режима на Башар Асад, заяви Карла дел Понте, член на Специалната комисия на ООН за разследване на нарушенията правата на човека в Сирия, предаде Ройтерс.


Карла дел Понте, бивш генерален прокурор на Швейцария, смята, че въз основа на данните получени от членовете на комисията от лекари, пострадали и сътрудници във военнополевите болници, може да се смята, че "зарин е използван от опозицията, от въстаниците, а не от силите на правителствената армия". Интервютата с пострадалите да били проведени в лагери и болници извън територията на Сирия.


"Разследването не е приключило, това не са неоспорими доказателства", заявява дел Понте.

 

Правителството и бунтовниците в Сирия взаимно се обвиняват в извършване на атаки с химически оръжия. САЩ казват, че имат "различна степен на увереност", че режимът в Дамаск използва зарин срещу собствения си народ, посочва Ройтерс.

Комисията за нарушаваня на правата на човека и военни престъпления е отделна от специалната група на ООН, която трябва да разследва употребата на химическо оръжие в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай