ООН пасува за Венецуела

Антониу Гутериш отказа да вземе страна

ООН пасува за Венецуела | StandartNews.com

ООН пасува за Венецуела

ООН пасува за кризата във Венецуела. Секретариатът на ООН няма да се присъедини към нито една от групите страни, които предприеха инициативи във връзка със ситуацията в Боливарската република, обяви в специално съобщение на сайта на световната организация генералният секретар Антонио Гутериш.

Следя с дълбока тревога ситуацията във Венецуела. Няколко групи страни предприеха инициативи за решаване на кризата. Аз съм във връзка с главните действащи лица на всички тези инициативи. Секретариатът на ООН обаче реши да не участва в нито една от тези групи, за да съхрани доверието към нашето предложение за посредничество към всички страни, за да има възможност по тяхна молба да се помогне за намирането на политическо решение на кризата, пише в изявлението на Гутериш.

На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, чието встъпване в длъжност като председател на парламента на страната бе анулирано два дни преди това от Върховния съд на Венецуела, се самообяви за изпълняващ длъжността президент на страната.

В същия ден той бе признат за временен държавен глава от САЩ. Европейският парламент призна Гуайдо за „легитимен временен президент“ на страната и призова страните от Съюза да приемат аналогично решение.

Гуайдо се ползва с подкрепата на Канада, Германия, Франция, Великобритания, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и редица други страни.

Мадуро обяви лидера на венецуелската опозиция за „марионетка на Вашингтон“. В Москва споделят неговата позиция. Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия е готова да помогне за изграждането на диалог между законния президент и опозицията.

Също така в подкрепа на Мадуро се обявиха Белорусия, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция.

Във Венецуела от 21 януари се провеждат масови протести срещу действащия президент. Гуайдо се обяви за държавен глава в периода, докато действа временно правителство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай