Омръзна им. Къде свалят мерките по света

Това става, въпреки сигналите от СЗО

Омръзна им. Къде свалят мерките по света | StandartNews.com

Въпреки предупреждението на СЗО, че половин милион души са починали с коронавирус, правителства на някои държави се отказват от Covid ограниченията. Ето кои разхлабват или премахват мерките.

Правителството на Чехия обяви, че започва постепенна отмяна на въведените Covid ограничения. От 1 март в страната ще остане в сила единствено задължителното носене на маска на обществени места, заяви премиерът Петр Фиала.

От 10 февруари в Чехия отпада изискването да се представя Covid сертификат при посещение на ресторанти и други заведения за обществено хранене, на културно-развлекателни, спортни и други обществени събития.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в парламента, че има планове да вдигне всички оставащи Covid ограничения с месец по-рано, което означава, че това може да стане до края на февруари.

"Ако сегашната окуражаваща тенденция с данните се запази, моите очаквания са, че ще можем да сложим край на последните ограничения с месец по-рано, включително изискването за самоизолиране, ако е даден положителен тест", заяви Джонсън в Камарата на общините преди началото на парламентарния контрол.

Губернаторката на Ню Йорк Кати Хоукъл съобщи днес, че няма да бъде удължено изискването за носене на маски на закрито в повечето обществени сгради, но то ще продължи да важи за училищата, предаде Асошиейтед прес.

Хоукъл каза, че броят на инфекциите е спаднал до ниво, при което е безопасно да се отмени изискването за носене на маска. "Имайки предвид намаляването на случаите, намаляването на броя на хоспитализациите, смятаме че можем от утре да премахнем това изискване", каза тя.

Полша ще съкрати изолацията за хората, заразени с COVID-19, от 10 на 7 дни и ще премахне карантината за контактните лица, съобщи министърът на здравеопазването Адам Неджелски. Решението влиза в сила от 15 февруари, предаде Ройтерс.

Швеция смята да извади Covid-19 от списъка на обществено опасните заболявания в края на март или началото на април. Още от днес страната се отказа от въведените по-рано ограничения. От 9 февруари влизането в Швеция е абсолютно свободно за граждани на ЕС.

Възобновени бяха фериботните връзки между Турция и няколко гръцки острова в Егейско море, прекъснати преди две години заради пандемията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай