Оланд призова за обща европейска позиция срещу US шпионажа

Оланд призова за обща европейска позиция срещу US шпионажа | StandartNews.com

Париж. Френският президент Франсоа Оланд призова за обща европейска позиция по обвиненията в шпионаж на САЩ срещу европейски страни.

"Необходимо е Европа да има съгласувана обща позиция за изискванията, които да формулира и обясненията, които да поиска", заяви френският президент относно информацията за тайно наблюдение на САЩ върху европейски страни.

Президентът се изказа на обща пресконференция в Париж с държавния глава на Литва Далия Грибаускайте, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС, съобщи БНР. Тя увери, че води консултации с Европейската комисия, която настоява за информация от страна на САЩ. Европа е загрижена, важно е да се защитят личните данни на нейните граждани, каза тя.

Френският президент заяви още вчера, че Париж ще настоява за обяснения от Вашингтон и ще покаже, че не приема такова поведение между партньори и съюзници.

Днес Оланд уточни, че Франция не е получавала молба за убежище от разкрилия данните за подслушването Едуард Сноудън. Вчера партията на "Зелените" и крайната десница призоваха Сноудън да бъде приет във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай