Четвъртък,

Огромен скандал с Орбан. Кой го изостави

От: Редактор -
5956
Огромен скандал с Орбан. Кой го изостави
A
A
A

Скандалът с Виктор Орбан се разраства.

Дългогодишна сътрудничка и съветничка на унгарския министър-председател Виктор Орбан подаде оставка, като заяви, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са „чисто нацистка реч“. Само четири дни след като Орбан изненада европейските лидери, заявявайки, че страните „вече не са нации“, след като различните раси се смесват, Жужа Хегедус напусна Орбан, предаде Дебати.

Писмото за оставка на Хегедус, изпълнено с гняв, веднага изтече и се превърна в публично заклеймяване речта на Орбан.

„Достойно за Гьобелс“, казва тя в писмото, което е видяно от унгарското списание HVG, пише „Politico“. „Не разбирам как не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, достойна за Йозеф Гьобелс“, заявява Хегедус.

„Това, че сте в състояние да произнесете открито расистка реч, не би ми хрумнало дори в кошмар“, учудва се Хегедус, която работи за Орбан повече от десетилетие.

Речта на Орбан представляваше и промяна за унгарския лидер, отбелязва „Politico“. Макар че крайнодесният премиер отдавна е подложен на критики от страна на политическите си опоненти и гражданското общество за разпалване на пламъците на расизма, хомофобията, ислямофобията и антисемитизма, речта му през уикенда беше по-ясно изразена на расова основа в сравнение с предишни изказвания.

„Готови сме да се смесим един с друг, но не искаме да станем смесена раса“, заяви Орбан, визирайки региона, който обхваща Унгария и Румъния, където той говореше.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Орбан Скандал

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички