Огънят между Израел и Газа продължава

Огънят между Израел и Газа продължава | StandartNews.com

Огънят между Ивицата Газа и Израел продължава. Снощи е имало нови експлозии и в двете страни, предаде БиБиСи.

Над 100 души загинаха в Газа от началото на конфликта, една трета от тях са деца. Живота си в бомбадиовките загубиха и трима израелци. Армията в Тел Авив обяви, че 67 ракети от Газа са се взривили в понеделник в Израел.

На фона на тъжната статистика днес продължават и опитите да се сложи край на конфликта, който започна преди седем дни. Израелските лидери са се срещнали късно снощи да дискутират предложението на Египет да се прекрати насилието. Днес разговорите се очаква да продължат в Кайро. В преговорите ще участват и генералният секретар на Арабската лига, генералният секретар на ООН и германският министър на външните работи.

САЩ реши да не дава одобрението си за приемането на текст на декларация на Съвета за сигурност на ООН. Според американците това ще възпрепятства усилията за постигане на мир в Ивицата Газа. Русия пък обяви, че ще предложи проекторезолюция за незабавно спиране на огъня, ако 15-те страни не успеят да се споразумеят за края на бойните действия.

Подобен ход от страна на Русия ще принуди САЩ да наложат вето на резолюцията, за да защитят съюзника си в лицето на Израел, коментират международните наблюдатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай