Официално: Тимошенко е на свобода

Официално: Тимошенко е на свобода | StandartNews.com

Харков. Лидерът на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко бе пусната на свобода в североизточния град Харков. Тя напусна болницата, където излежаваше 7-годишна присъда, в инвалидна количка и се качи в черен джип.

 

Преди да отпътува за Киев, тя каза пред журналисти, че се отправя към киевския Майдан. На въпрос за по-нататъшните си планове тя отговори: "Ще се кандидатирам за поста президент". Това ще стане на определените по-рано днес извънредни избори за държавен глава на 25 май.

 

"Диктатурата падна, народът ни най-после може да види небето и слънцето", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

 

Бившият премиер е голям съперник на президента Янукович и на ареста й през 2011 г. много хора гледаха като на политическо отмъщение. 

 

След близо три години в затвора за бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко вчера Върховната Рада гласува постановление за освобождаването й, прието с 233 гласа „за".

 

Така новият закон отменя члена от Наказателния кодекс, въз основа на който тя получи присъда от 7 години затвор през 2011 г. за злоупотреба с власт при сключването на договор за доставка на руски газ след избирането на президента Виктор Янукович през предходната година.

 

Изненадващото решение беше прието от Върховната Рада с 310 гласа „за" от общо 450 депутати. За да влезе в сила, то трябваше да бъде подписано от президента Виктор Янукович, чието местонахождение от събота сутринта е неизвестно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай