Официално: Цифровият сертификат влиза в сила от 1 юли

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса

Официално: Цифровият сертификат влиза в сила от 1 юли | StandartNews.com

Председателите на трите главни институции на Европейския съюз - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалното подписване на Регламента за цифровия сертификат на ЕС за COVID-19. С това от 1 юли той влиза в сила в целия съюз, предаде ДПА.

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса. Всички 27 държави-членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията, които другите страни ще издават, което ще облекчи значително пътуванията в съюза с население от 450 милиона души в момент, когато започва сезонът на летните отпуски.

Какви права ще дава сертификатът ще зависи от отделните страни, но много правителства вече казаха, че ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните лица. Някои страни от ЕС като Германия започнаха да издават удостоверенията още преди окончателното одобрение от Брюксел. Паспортът ще представлява кюар (QR) код, който ще се съдържа на смартфон или хартиен носител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай