ОБЗОР: САЩ и Русия си размениха санкции

Вашингтон удари банка и ключови сектори на икономиката, ЕС едва ли ще се реши на нови мерки

ОБЗОР: САЩ и Русия си размениха санкции | StandartNews.com

САЩ въведоха днес нови санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим, а Москва отвърна с контрасанкции. В същото време в Брюксел започна среща на върха на ЕС, от която обаче не се очаква да завърши с налагането на икономически санкции, а по-скоро с разширяване на досегашните визови ограничения за руски представители.

Новите американски мерки са насочени срещу 20 лица - високопоставени длъжностни лица и богати руснаци с влияние във властта, срещу руската банка "Росия", руския сектор на финансовите услуги, енергетиката, мините, машиностроенето и отбраната. "Налагаме санкции срещу още високопоставени лица в руското правителство. В допълнение днес санкционираме и други лица със значителни ресурси и влияние, които осигуряват материална подкрепа на руското ръководство, както и срещу банка, която осигурява материална подкрепа на тези лица", посочи Обама. Сред санкционираните лица, на които ще бъдат замразени активите, са Сергей Наришкин, Сергей Иванов, Генадий Тимченко, Сергей Миронов и други.

Президентът на САЩ допълни, че е подписал заповед, даваща право на американското правителство да налага мерки срещу ключови сектори от руската икономика - финансови услуги, енергетика, минно дело, инженерство и отбрана.
В отговор външното министерство на Русия обяви санкции срещу деветима високопоставени американци, между които съветникът на Обама Дан Пфайфър, председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър и сенатора републиканец Джон Маккейн.

Преди да обяви новите санкции, в тв интервю Обама обеща, че американската армия няма да се намесва в Украйна. "Ще мобилизираме своите дипломатически ресурси, така че да създадем убедителна международна коалиция, която ще отправи ясно послание. Смятам дори украинците ще признаят, че да предприемем военни действия спрямо Русия, за нас е неприемливо, а не би било добре и за самите украинци", заяви Обама.

Снощи в Брюксел започна Европейски съвет, на който лидерите от ЕС ще умуват какви още мерки могат да предприемат срещу Русия. Въпреки острата реторика, очакванията бяха, че срещата едва ли ще реши да бъдат наложени икономически санкции на Русия, от чийто енергийни ресурси Европа е зависима. Според "Файненшъл таймс" по-скоро лидерите ще добавят 10 нови имена в черния списък на руски представители, които имат визови ограничения и замразени авоари. Въпреки това в навечерието на срещата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери ще заявят своята готовност за налагането на нови, по-строги политически и икономически санкции срещу Русия. "Срещата на върха на ЕС ще даде ясен знак, че ние сме готови във всеки момент да преминем към трета фаза на мерките, ако има влошаване на ситуацията", каза пред депутатите Меркел. Тя добави, че форматът на Групата на осемте (Г-8) е на практика мъртъв, докато продължава дипломатическото противопоставяне с Москва. На срещата на върха на ЕС няма да бъде взето решение за икономически санкции по отношение на Русия, каза днес президентът на Франция Франсоа Оланд. Той съобщи още, че ЕС отлага планираната за юни среща на върха с Русия.
Докато Западът предприемаше мерки срещу Русия, към нея мирно днес преминаваха украински военнослужещи и бойни кораби. Три военни кораба на Украйна свалиха украинските знамена и издигнаха Адреевски флагове на Военноморския флот на Русия. Това са флагманът "Донбас", спасителният буксир "Кременец" и противопожарният катер "Борщив", намиращи се в Стрелецкия залив на Севастопол. Междувременно стана ясно, че над 3500 украински военнослужещи в града са се регистрирали в пункта за временен отчет, за да продължат службата си в армията на Русия. Това заяви в четвъртък зам.-началникът на т.нар. Комитет за народна обрана на Севастопол Сергей Тутуев. По думите му всеки ден в пункта идват до сто украински войници, чийто общ брой вече е достигнал 4500. Владимир Путин пък подписа указ, според който на украинските военни, пожелали да влязат в редиците на руските въоръжен сили, ще бъдат признавани воинските звания и дипломи. Днес кримските власти освободиха задържания в четвъртък командващ военноморските сили на Украйна контраадмирал Серхий Хайдук.

Днес парламентът в Киев прие декларация, в която се казва, че Украйна ще се сражава за "освобождение" на Крим и "никога няма да признае анексирането му от Русия". Декларацията съдържа апел към "всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на т. нар. Република Крим". Върховната Рада прие на първо четене и законопроект, с който Крим се обявява за "временно окупирана територия на Украйна".

Москва не пуска украински стоки

На 19 март в полунощ руско време Русия е затворила напълно границите си за украински продукти, твърдят украински медии. Информацията е била потвърдена от заместник-министъра на финансите на Украйна Виталий Науменко. Руската страна опроверга тези твърдения.

По думите на представители на украински транспортни компании без никакви обяснения украинските камиони просто не се пропускат до руските митнически пунктове. "Връщат камионите дори без да правят оглед. Не ни обясняват нищо, не ни показват никакви документи ", жалва се превозвач. В резултат от украинската страна на границата вече са се образували километрични опашки. Говорителят на руските митници Дмитрий Котиков опроверга информацията и заяви, че руските гранични власти само са засилили проверките заради възможен контрабанден внос.

Междувременно руските власти превзеха украински завод за сладкиши в руския град Липецк, съобщи Ройтерс. Заводът е бил затворен и производството спряно. Русия пък обяви, че ежегодно ще отпуска 36 млрд. рубли за пенсионираните жители на Крим.

Междувременно късно в сряда вечер стана ясно, че Украйна ще въведе визи за руснаците и ще напусне Общността на независимите държави (ОНД), съставена от 11 бивши съветски републики и ръководена от Русия. ДНес обаче и.д. премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че страната няма да бърза да въвежда визов режим с Русия, нито изискване украинските граждани да пътуват с паспорти до Руската федерация.

Обама изключи военна намеса

Американската армия няма да се намесва в Украйна, заяви президентът Барак Обама. "Ще мобилизираме своите дипломатически ресурси, така че да създадем убедителна международна коалиция, която ще отправи ясно послание. Смятам дори украинците ще признаят, че да предприемем военни действия спрямо Русия за нас е неприемливо, а не би било добре и за самите украинци", заяви Обама в интервю за телевизия Кей Ен Ес Ди - клон на Ен Би Си Нюз в Сан Диего, Калифорния. Той отново посочи, че Русия нарушава международното право и суверенитета на друга държава, но "силата не може да налага право". Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък смята, че нахлуването на Русия на територията на Украйна е най-голямата заплаха за сигурността в Европа от времето на студената война. "Това е тревожен сигнал за евроатлантическата общност, за НАТО. И за всички, които виждат Европа единна, свободна и мирна", каза той във Вашингтон, където е на посещение. Фог Расмусен добави, че събитията в Украйна могат да доведат до промени в подхода на НАТО към приемането на нови страни членки и проблема с ядреното разоръжаване.

Путин: Богаташите да си плащат тук данъците

На фона на опасенията на някои руски компании, че евентуални санкции на Запада може да ги засегнат, Владимир Путин призова милиардерите да плащат данъци у дома. На среща с най-богатите руснаци в Москва Путин заяви, че компаниите "трябва да се регистрират на руска територия и да плащат данъци в нашата родина". На конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите президентът подчерта, че предприемачите трябва да осъзнаят своята отговорност. "Убеден съм, че и вие сте заинтересовани от това. Ето защо си поставихме задачата за деофшоризация в тази част на икономиката", допълни Путин. Днес Русия обяви, че ще иска от Франция компенсиране на всички щети, ако сделката с Франция за продажба на два военни кораба "Мистрал" бъде провалена. Това съобщи зам. военният министър Юрий Борисов. Германия пък спря голяма сделка за построяването на боеви симулационен център на територията на полигона "Мулино" в Нижгородска област. 

Думата одобри договора за Крим

Руската Дума ратифицира договора за присъединяването на Крим към Русия, който беше подписан във вторник от президента Владимир Путин и проруските лидери на полуострова. За ратификацията гласуваха 443 депутати, само един беше против. Така депутатите приеха конституционен закон за присъединяването на Крим към територията на Русия. Гласуването на Долната камара беше предпоследната законодателна пречка за договора за присъединяваме.
Министърът на външните работи Сергей Лавров обяви, че правовият процес по влизането на Крим в състава на Русия ще приключи до неделя.

Путин с рекорден рейтинг

Рейтингът на руския президент Владимир Путин отбеляза петгодишен максимум - 75,7 процента. Това показват публикувани вчера данни от допитване на социологическия център ВЦИОМ, цитирано от ИТАР-ТАСС. Анкетираните свързват високото си одобрение за дейността на Путин най-вече с трудното политическо положение в Украйна и подготовката на референдума в Крим за присъединяване към Русия (63 на сто), също и с триумфалното представяне на руския параолимпийски отбор в Сочи (32 на сто), посочват социолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай