ОБЗОР: Отровиха руски разузнавач

ОБЗОР: Отровиха руски разузнавач  | StandartNews.com

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал е в критично състояние, след като бил изложен на досег с неизвестно отровно вещество във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Британската полиция съобщи за сериозен инцидент днес в търговски център в Салисбъри, графство Уилтшър, Югозападна Англия. Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество. Впоследствие мъжът бил идентифициран като Сергей Скрипал.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той бе осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони с Русия.

Жената, придружавала бившия шпионин Сергей Скрипал, когато той е бил изложен на неизвестно засега вещество, е дъщеря му – 33-годишната Юлия Скрипал, съобщи Би Би Си. Двамата бяха открити в безсъзнание на пейка в търговски център в Солсбъри в неделя и са настанени в болница в критично състояние.

Съпругата, синът и по-големият брат на Сергей Скрипал са починали през последните две години, посочва Би Би Си.

Полицията издирва двойка, записана от охранителните камери на фитнес в търговския център как преминава близо до мястото, където са намерени Сергей и Юлия Скрипал.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва „няма информация" какво може да е довело до инцидента, в какво е бил замесен Скрипал, но посочи, че Русия е отворена за съдействие в разследването, ако такова бъде поискано, посочва Би Би Си.

Британският външен министър Борис Джонсън пък увери в реч пред Парламента, че Лондон ще отговори подходящо и енергично, ако се се докаже, че Русия е замесена в случая. Това може да включва и нови санкции срещу Москва.

„Не соча с прът, а казвам на правителствата по света, че нито един опит да се отнеме невинен живот на британска почва няма да мине несанкциониран или ненаказан", заяви Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай