Обявиха "полезните идиоти" на Путин. Кои са

The Economist състави такава класация

Обявиха "полезните идиоти" на Путин. Кои са | StandartNews.com

Доста ексцентрично определение на някои европейски страни даде реномирано списание. 

The Economist състави класация на европейските страни, които са най-големите съучастници на руския режим в Европа. В списъка са Унгария, Гърция, Кипър, Сърбия и Турция. Това се казва в статията на изданието "Полезните идиоти на Путин".

"Спектърът на полезните идиоти на Европа - термин от Студената война за неволни съюзници на комунизма - е широк. В политиката крайнодесните и крайнолевите партии не са съгласни по много неща, но по отношение на Украйна крайната левица често се сближава около искането за незабавен мир, който ефективно би възнаградил руската агресия“, се казва в публикацията.

Унгария

Най-близки съюзници на Кремъл в Европа изданието нарича унгарското правителство на Виктор Орбан. Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 г. Той многократно е критикувал подкрепата на Запада за продължаващия внос на руски газ от Украйна и Унгария. Правителството на Унгария отказа да предостави територията на страната за транзит на оръжия за Украйна.

Австрия

Австрия продължава да получава приходи от Руската федерация. Страната се позоваваше на нечленството си в НАТО, предлагаше малко помощ на Украйна, докато търговията й с Русия нарастваше.

„Съседна Австрия, по-тихо, но не по-малко изгодно, също до голяма степен се отдръпна от борбата“, пише The Economist.

Гърция и Кипър

Гърция също е в списъка. Страната продължава да се съпротивлява на по-строгите санкции срещу доставките на руски петрол, а Кипър, офшорно финансово убежище, закри около 4000 местни банкови сметки на руснаци.

Турция, Швейцария и Сърбия

Турция и Сърбия, които не са част от ЕС, "дори не се опитват да скрият доходоносните черни услуги, които предоставят на Русия".

Друга страна от рейтинга, Швейцария, позовавайки се на своя неутралитет, "блокира доставката на оръжие за Украйна, по-специално 96 консервирани танка Leopard, които се намират в Италия и принадлежат на частна швейцарска компания, пише Глас Нюз..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай