Обвиниха моряците от "Св. Николай" на испански

Нашите нямали преводач и не разбирали адвокатите си

Обвиниха моряците от "Св. Николай" на испански | StandartNews.com

Варна. Постановление за привличането им като обвиняеми е връчено на българските моряци от кораба „Св. Николай”,които бяха арестувани преди три месеца в Испания за трафик на близо 3 тона кокаин.Това съобщи за агенция Стандарт Нюз адвокатът и специалист по морско право Владимир Владимиров. Документът бил обаче на испански език и сънародниците ни не могли да разберат съдържанието му и изпуснали 3-дневния срок за обжалване.

Моряците са привлечени като съучастници, а главните обвиняеми за големия наркотрафик са 10 души –испанци и колумбийци, обясни защитата.

Според него мотивите, посочени в обвинителните актове, са напълно неубедителни и като основен аргумент за виновността на нашите моряци е посочено, че някои от тях разполагали с мобилни телефони, флашки и лаптопи. Това обвинение звучи скалъпено и по никакъв начин не мотивира задържането на сънародниците ни под строга стража, стана ясно от думите на юриста.
Роднините на моряците се усъмниха в това, че е направена експертиза на иззетия от борда на кораба наркотик, за да се докаже откъде е идвала и за къде е била предназначена стоката.

Това е товарен кораб, моряците не са длъжни да знаят какъв е товарът, каза Антоанета Николова, съпруга на боцмана, която смята, че българските моряци не са отговорни за престъплението, което им се приписва.
Защитата на боцмана и двама моряци е поета от адвокат Владимир Владимиров, а на останалите от 21–членния екипаж - от служебни защитници. Другата седмица предстоят серия от разпити и очни ставки ,обясни адвокат Владимиров.

Българските моряци и капитанът им Иван Станчев бяха задържани на 13 август на борда на кораба „Св.Николай”, плаващ под български флаг при съвместна операция с кодово название „Картел”.Тогава бяха иззети 3 т кокаин. През септември делото започна в Специализирания съд в Испания, който остави сънародниците ни в ареста. В момента българите са разпределени в четири затвора,но все още няма разрешение за близките им да ги посетят. Според адвокат Владимиров следствието се води на тъмно. Кап.Станчев се е обадил в събота на малката си дъщеря, за да я успокои, че е добре. Само те си знаят колко са добре, в това пълно невидение, коментира балдъзата му Ивелина Атанасова.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай